Helst vill han gömma sig. I alla fall inte framhäva sig. Så när han först fick höra att han skulle få pris för sitt mångåriga arbete med skolhandbollen i Linköping blev han ytterst tveksam.
- Jag är ju en sån person som inte vill synas. Jag tycker om att vara i bakgrunden, sa han.
Men eftersom man inte får pris så ofta så . . .
Redan efter ett par år som pojkspelare i Derbys handboll, insåg Morgan Thoor att han nog skulle ha större framgång som ledare. Så han klev av, även om han som domare och funktionär fortsatte i sporten. Och som ledare.
- Ett tag hade jag tre lag i handboll och ett i fotboll, säger Morgan Thoor med ett skratt på väg.
Han är 51 år fyllda. Bakom sig har han bland annat en lång rad år i Linköpings skolhandboll. Så många att han brukar kallas Mr skolhandboll.
Var du med från starten?
- Långt ifrån. Det var gamle Derbymålvakten "Haren" Karlsson som drog igång turneringen på 40-talet. Jag kom med första gången 1976. Från 1979 har jag haft ansvaret och började lägga upp en organisation för den. Det fanns liksom ingen tidigare.
208 lag har det varit som mest i Linköpings skolhandboll. I fjol var det 140. Sedan några år tillbaka är det Linköpings handbollsallians som arrangerar tillsammans med Corren. Spelare har kommit, spelare har gått. Morgan Thoor har bestått.
Minns du några särskilda spelare?
- Man minns väl dem som blev stjärnor: Magnus Andersson, Pierre Thorsson, Per Claudius. Jag hade för resten bröderna Claudius, Per och Mats, i det fotbollslag jag var ledare för. Mats "Näsa" Carlsson var också med.
Morgan Thoor har jobbat med ungdomar även i sitt yrkesverksamma liv. Han har varit fritidsledare i Skäggetorp, Linghem, och på Munkhagsskolan. Och han var ledare på Sandviks barnkoloni i drygt 20 år.
- Jag har inga egna barn, så det här blev nästan mina barn, allihop, kan man säga.
I dag är Morgan Thoor arbetslös, men saknar inte sysselsättning. Han är kassör och alltiallo för Linköpings handbollsdomareklubb, LHDK, där han under 15 år var ordförande, och han sköter klubbens hemsida liksom skolhandbollens egen hemsida.
- Skolhandbollens hemsida, skolhandboll.info.se, kommer i mitten på januari, skyndar han sig att säga och berättar samtidigt att han är självlärd på datorer. Han gillar felsökning och kan sitta i timtal och klura ut problem. Gärna åt andra.
Får du någon uppskattning?
- Oh, ja, många ungdomar pratar om skolhandbollen flera månader i förväg och när turneringen drar igång är de i sporthallen timmar i förväg och bankar på dörren.
Vad får du ut av det arbete du lägger ner på skolhandbollen?
- Kontakten med alla ungdomar och att få jobba för handbollens fromma. Det här är den bästa rekryteringsbas vi har för både spelare, domare, och funktionärer. Det är otroligt kul att se många barn komma tillbaka som ledare när de blivit äldre. En annan sak är ju att jag tycker om att organisera, både vad gäller skolhandbollen och domareklubben. Jag har roligt.
Du dömer matcher också?
- Numera bara på distriktsnivå, ungdomsmatcher. Jag har dömt på högre nivå men det tog för mycket tid att åka iväg och döma. Då kan man lika gärna stanna hemma och döma tre ungdomsmatcher på en kväll.
Varför blev det just handboll?
- Dels för att jag började spela själv, och för att mina bröder, Johnny och Torvald, också höll på. De var med och startade RP, för resten.
Vad säger du om handbollens framtid i Linköping?
- Jag tror på sammanslagningen Linköpings HK. Fungerar det som det ska så kommer de bästa att spela där. Nu finns det en ordentlig satsning.
Är du engagerad i andra idrotter också?
- Njäe. Jag tittar gärna på fotboll och hockey på teve. Jag vill inte trängas live med 8 000 andra utan titta i min takt och stänga av om jag tycker det är dåligt.
Hur länge tror du att du håller på med skolhandbollen?
- I alla fall till 60.
Mr skolhandboll har talat.
Morgan Thoor.
Namn: Morgan Thoor
Född: I Linköping 1955.
Bor: På Kungsgatan, Linköping.
Känd som: Mr skolhandboll, handbollsdomare, matchfunktionär.
I lugn och ro: Pussel på datorn, läsa deckare.
Arg på: Folk som sätter sig på andra.
Beskriv dig själv: Organisationsmänniska, halvpedant, tålmodig.