Stenhårt – och för alla

En stenhård kontaktsport som passar alla, även den mest otränade. Finns det? "Absolut", svarar Oscar Andersson.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2013-12-05 09:15

Oscar Andersson vill till om med påstå att amerikansk fotboll på många sätt kan bidra med positiva effekter till den allmänna folkhälsan.

– Det är en väldigt bra motionsstart för många som är överviktiga, säger han. De kan använda sin storlek på planen men tvingas samtidigt att anpassa sig till det intensiva tempot.

Saknades lag

Oscar kom till Linköping från Stockholm i somras. Han flyttade hit för studiernas skull, men kom till ett universitet som saknade ett lag i amerikansk fotboll.

Det skulle det snart bli ändring på.

Själv kommer Oscar från en hockeyfamilj, men slutade spela i tonåren.

– Jag hörde varken till de bästa eller till de sämsta i laget och vi i mittenskiktet prioriterades inte direkt. Jag gillade inte det elitistiska tänkesättet så jag valde att lägga av.

Han provade tennis, golf och några andra singelsporter men saknade lagkänslan.

– Så jag följde med en bekants bekant till en träning i amerikansk fotboll i Tyresö och fastnade direkt. Det är lika kul som det ser ut, säger han.

Och nu vill han alltså sprida den glädjen även i Östergötland.

Många vill prova

– I USA växer ungdomarna upp med sporten. Här är den fortfarande obekant för de flesta, men det är ändå många som vill prova. I Sverige finns ju egentligen bara en lagkontaktsport och det är hockey. För många är det inget alternativ, inte minst för att det är så dyrt, menar Oscar.

Han trycker just på att amerikansk fotboll är sporten för alla.

– Man behöver knappt kunna springa. Kämpaglöd är allt som behövs. Storvuxna spelare har en plats i laget och en funktion på planen på en gång och att träna blir roligare när man har en uppgift. Att jaga in en otränad person i ett gym är ingen bra idé, då slutar de snart. Men de flesta trivs på fotbollsplanen.

Han fortsätter:

– Jag har själv flera kompisar som vägt lite för mycket och som börjat träna med oss. På bara drygt ett år har de förvandlats till hälsosamma muskelberg.

Och med idrotten kommer ett mera hälsosamt leverne även utanför gräsplanen.

– Innan jag började med amerikansk fotboll var träning för mig mest något som måste göras. Med tiden har jag dessutom märkt hur stor skillnad det gör när man tänker på vad man äter. När jag spelade i Tyresö fick vi kostråd hela tiden och lärde oss hur man anpassar matintaget till träningsmängden. Numera är jag väldigt uppmärksam på vad jag stoppar i mig.

I billyktornas sken

Tidigt i höstas, kort efter att terminens startat på universitetet, föddes LIU Kravallers. Oscar är styrelseordförande, tränare och spelare. Hittills har hans lag bara spelat interna träningsmatcher och hittat på olika event för att dra in pengar till föreningen. Målet är att ta plats i ligan och mäta sig med andra universitetslag till nästa säsong.

– Vi har ungefär 40 medlemmar redan och hälften av dem är aktiva i laget, säger Oscar. Dessutom har vi ett lag för juniorer i KFUM Raiders så återväxten är snart säkrad.

Det är dock inte alldeles lätt att hitta träningsmöjligheter. Linköpings kommun har erbjudit en gräsplätt vid Braskens Bro.

– Den var lite ovårdad men det gör inte så mycket, säger Oscar. Problemet var när det blev höst och mörkt. Vi ställde upp lite bilar med lysena på men det var inte alltid lätt att se bollen ändå.

Nu har laget fått två timmar i en hall på Garnisonen.

– Det är bra, men vi måste samsas med juniorerna. Vi delar på en yta stor som en basketplan och det är klart att det inte är optimalt, fortsätter Oscar.

Han tror att mycket har att göra med att sporten fortfarande är relativt okänd för många. Det kan dock bli ändring på det när VM anordnas i Sverige år 2015. Arrangörerna räknar med att sälja 300 000 biljetter och enligt prognosen kommer matcherna följas på tv av inte mindre än 50 miljoner tittare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!