Hon var en av tisdagens fem talare på stadsbiblioteket i Linköping och intresset för hennes föreläsning var stort.
– Jag tänker inte säga grattis till någon, men god 8 mars. Det är en dag att fira ändå, inte tillståndet vi befinner oss i utan kampen och lusten att förändra. För vi förändrar världen varje dag en liten bit i taget, sa Anja Gatu.
Hon har varit sportchef på Sydsvenskan i fem år och är numera programutvecklingschef för P4 Malmöhus. Ett par barnböcker om idrottande flickor har hon också i bagaget.
– Det är väldigt roligt att vara här för svensk idrott är extremt viktig. Två tredjedelar av alla barn tränar och tävlar i minst en föreningsidrott, sa Anja Gatu.
Sedan lotsade hon sina åhörare genom en underhållande berättelse kryddad med exempel på att elitidrottande kvinnor och män inte spelar i samma division. Som den gången när norskan Therese Johaug fick frågan på en presskonferens om vilka trosor som var bäst att åka skidor i.
– Den tycker jag hon kunde slippa när hon är världens bästa skidåkare, sa Anja Gatu.
Eller som när sydafrikanska Caster Semenyas könstillhörighet ifrågasattes efter VM-guldet på 800 meter 2009.
– Det var knappt några hyllningar alls trots att vi sett en enastående prestation. Hon vägrade sminka sig och balansera upp sin femininitet och fick därför ta fruktansvärt mycket skit. Det var en hetsjakt helt enkelt.
Gatu fortsatte:
– Kvinnor ska inte vara manhaftiga, lesbiska och ha en massa blingbling som 100-meterslöparna utan vara naturligt rosenkindade, käcka och lagom sminkade. Det finns alltid någon som är beredd att döma dig om du kommer för mycket åt det ena eller andra hållet.
Ett annat av hennes exempel var när dåvarande landslagschefen Gunde Svan sprang och fjantade sig längs med skidspåret och i det närmaste tog över Charlotte Kallas idrottsprestation.
Förutom att villkoren är ojämställda ger de dessvärre även konsekvenser för idrottandet, menade talaren. En elitidrottande kvinna som inte bryr sig om sitt yttre kan få färre sponsorer än den välvårdade och därför behöva ha extrajobb vid sidan av.
Därefter gick föreläsaren över till att tala om lösningar. Ett verktyg som användes flitigt under Gatus tid som sportchef var att räkna antal kvinnor och män som tog plats på sportsidorna.
– Vi valde inte aktivt bort kvinnligt idrottande, men så länge vi bara gled med i nyhetsflödet blev det alltid övervikt män, sa hon.
Dessutom förbjöds ordet "dam" före mästerskap som VM och EM. Problemen handlar dock även om makt, enligt Gatu.
– De som sitter på kapitalet och har miljoner att pumpa in i projekt, det är män. Men det händer saker även där, avslutade förläsaren.
”I samma division? Villkor för kvinnors idrottande” arrangerades av Linköpings universitet, Länsstyrelsen i Östergötland, Linköpings kommun och Östergötlands idrottsförbund.