– Det kan vara svårt att hitta tiden men också att veta om kroppen är redo för att börja träna igen, säger Sanna Eklund.
Hon har varit personlig tränare sedan 2015 och dessförinnan personlig assistent i många år.
– Min vilja att arbeta med människor har aldrig försvunnit, jag har bara bytt arbetsplats.
En gång i veckan leder Sanna en mammagrupp på Nordic Wellness ute i Tornby.
– Det handlar mer om att skapa en grupp där alla har samma förutsättningar, mammorna tar med sig sina barn som är från två månader upp till runt ett år gamla.
Till dagens träning har mamman Lina Hoang kommit med sonen James som är tio månader gammal.
– Jag ser alltid fram emot mammaträningarna, det är ett perfekt sätt för mig att verkligen komma iväg och träna ett pass.
James kryper vant omkring i lokalen och en av hans stora favoriter verkar vara vikterna som ligger vid varje träningsmatta.
– Träningsredskapen brukar vara en höjdare för barnen att undersöka, säger Lina med ett skratt.
Varför valde du att anmäla dig till mammaträning?
– Det finns en trygghet att träna med andra mammor som alla är där med samma förutsättningar. Alla har förståelse om något barn exempelvis är ledset, behöver byta blöja eller ammas. Jag hade nog inte gått själv med James till det traditionella gymmet.
– Sedan är det skönt att vara klar med träningen när James pappa, som är brandman, kommer hem från jobbet. Istället för att jag åker iväg då.
Sanna har själv två barn som nu är 18 och 20 år gamla. Hon har ett förflutet i handbollen och spelade själv matcher sju veckor efter förlossningen. Hon betonar dock att mycket har att göra med vilken träningsnivå man låg på innan graviditeten. Hon tycker att man kan börja träna redan några veckor efter förlossningen.
– Då kan man kan gå lättare promenader och börja med aktiveringsträning för bål och bäckenbotten. Lättare styrke- och konditionsträning ska man avvakta med tills man har gjort efterkontrollen, sex till tolv veckor efter förlossningen. Jag kontrollerar alltid mammornas magmuskler när de börjar på mammaträningen.
Vad är det du kollar då?
– Om mamman har någon magdelning kvar efter graviditeten. Magmusklerna har oftast gått isär efter graviditeten och ibland läker de inte ihop. Man bör inte ha mer än två centimeters delning, har man mer än så brukar man känna sig klen och ostabil i bålen.
Vad är det för sorts träning du fokuserar på i mammagruppen?
– Mycket balansövningar som tränar stabilitet och bål. Det är mer fokus på de sneda än raka magmusklerna.
Sanna förklarar även att träningen går ut på att förebygga skador.
– Att vara hemma med småbarn är fysiskt tuffare än många tror och det är bra att stärka upp exempelvis ryggen.
Lina konstaterar att hon mest bär James på vänstra höften.
– Ja, man får ju lätt en favoritsida att bära barnen på och det kan ju kännas efter ett tag.
James sätter sig mittemot sin mamma på träningsmattan. Hon lyfter och spänner armarna, han härmar henne snabbt och Sanna börjar skratta.
– Det är så härligt att även få följa barnen i deras utveckling. Flera av mammorna i gruppen har jag fått följa med alla deras tre barn, det blir lätt en familjär stämning.
Lina fyller i.
– Det är otroligt skönt att bygga upp kroppen igen med allt vad det innebär. Även om jag hade en bra graviditet så krävs det att jag blir starkare hela tiden då James blir större.