Samtal minskar fotbollsskadorna

Varför drabbas vissa fotbollsklubbar mer än andra av skador? Vad kan göras för att förebygga dem?

Ett optimalt omhändertagande direkt efter skada kan förkorta rehabiliteringstiden. Här bärs Malmö FF:s Robert Åhman Persson ut på bår på Swedbank Arena i Malmö

Ett optimalt omhändertagande direkt efter skada kan förkorta rehabiliteringstiden. Här bärs Malmö FF:s Robert Åhman Persson ut på bår på Swedbank Arena i Malmö

Foto: Andreas Hillergren

LINKÖPING2012-06-12 06:30

Hur kan rehab-tiderna kortas? Det är frågor som en forskningsgrupp under professor Jan Ekstrand ska besvara.

Det är Uefa, (Europeiska fotbollsförbundet) och engelska Premier League som till stor del finansierar Jan Ekstrands "Football Research Group" (FRG).

- Vi har en win-win situation. De stora klubbarna i Europa samlar in relevant data kring allt som har med skador att göra. Vi sammanställer materialet och Uefafår all information kring skador, skademönster, vad man kan göra för att hålla spelarna friska och så vidare. Infon går sen ut till hela fotbollsfamiljen, inte bara storlagen som är med i studien, sammanfattar Ekstrand på sitt kontor i Vasa-stan.

Många frågor har surrat i mitt huvud inför mötet med idrottsläkaren: Är vissa fotbollspelare mer skadebenägna än andra? Tvingas många spelare att för tidigt göra comeback efter skada? Har vikt och längd någon betydelse? Sliter konstgräs mer på spelarna än naturgräs?

Forskningens frontlinje

Nej, svarar Ekstrand, det jag nämner har mest en marginell betydelse. Men visst, skaderisken ökar i slutet på varje halvlek, när spelarna är som tröttast. Ett tufft matchprogram sliter hårt även på den mest vältränade och då och då chansar tränarna ibland med att byta in stjärnor som inte är hundraprocentigt återställda efter skada. Det här är fakta som är välkända hos klubbar och tränare. Det är heller inte här forskningens frontlinje i dag ligger, menar Ekstrand, som understryker att mycket av det han ska berätta är hypoteser, som återstår att belägga.

Prata med varandra

Vad är absolut viktigast för att hålla spelarna friska och motiverade?

- Det är den interna kommunikationen inom laget, att man pratar med varandra. Att spelarna har ett par kompisar i truppen, vilket är långt ifrån självklart på elitnivå. Att tränaren visar intresse för skador och rehabilitering och för en dialog med lagläkaren och det medicinska teamet. Att man alltid frågar sig vad som kan förbättras, vad man kan lära av andra.

Det låter självklart? så vad är haken?

- Den är att många tränare och klubbdirektörer inte ser det som sin uppgift. Man tittar på prestation och ekonomi, det är vad som gäller. Men de minst skadedrabbade lagens egen analys är att mjuka värden är lika viktiga för en fotbollsklubb som för vilket annat företag som helst. Det är sådant som delaktighet, dialog och eget ansvar som är avgörande för framgången.

När jag själv tänker på metoder att förebygga skador handlar det om att träna styrka, balans, koordination och köra igenom omfattande stretchningsprogram. Gäller inte det längre?

- Jo, det är framgångsrikt för ungdomar, det fungerar sådär för vuxna spelare men inte alls på yppersta elitnivå. För att komma med i exempelvis Bayern Münchens spelartrupp måste du redan ha styrkan, rörligheten, balansen och så vidare. På den nivån är det andra faktorer som har betydelse för skaderiskerna, till exempel belastningen på träningspassen.

Hur då menar du?

- Det är viktigt med stadga och kontinuitet. Tyvärr tar inte så många hänsyn till den ökade skaderisken som följer med ett tränarbyte under säsongen. Men att byta träningsmetoder belastar kroppen på ett sätt den ofta inte tål och då kommer skadorna.

Vision och nyfikenhet

Min föreställning är att fotbollsvärlden är konservativ. Tar den verkligen till sig er studie?

- Min bild är en annan. Det som kännetecknar de mest framgångsrika klubbarna är visioner och nyfikenhet. De har nog redan tagit till sig 99 procent av vår studie, men kan de hitta en enda liten ny detalj att pröva så är de nöjda, för det är klubbar som strävar efter perfektionsim. Tränaresom Pep Guardiola (Barcelona) och José Mourinho (Real Madrid) har visat stort intresse för det vi gör. Jag har till exempel varit inbjuden att föreläsa för Barcelona FC vid sex tillfällen.

Det viktigaste är alltså att behålla spelarna fokuserade?

- Ja, så är det. Och vi vet alla hur svårt det är. Det är mänskligt att tappa fokus under stora livskriser; dödsfall, skilsmässor. Men även vardagliga prövningar kan påverka mycket: du känner inte tränarens fulla förtroende, du har grälat med din sambo. På elitnivå går allt så otroligt fort, det behövs så lite för att du ska komma in fel i en situation och vips så är du skadad.

Hur når ni ända till styrelserummen med era argument?

- Genom att prata ekonomi. Det är det språk som gäller. Vi uppmanar klubbarna att räkna på kostnaderna för att ha spelare långtidsskadade. Spelarlöner och sociala avgifter är ofta enormt höga, så att satsa på att bygga upp bra medicinska team kan vara klokt för att både få kortare rehab-tider och för att stärka ekonomin.

Större medicinska team hos storklubbarna? Talar du inte mest i egen sak nu?

- Nej, det medicinska teamet hamnar gång på gång långt ner i kubbens hierarki. Men vi ser att sjukgymnaster ofta får väldigt bra kontakt med långtidsskadade och kan fånga upp stämningar som kan tänkas växa till stora problem. Det som på lång sikt leder till framgång är inte det som kostar pengar utan att alla i en organisation känner sig sedda och bekräftade. Det gäller lika mycket för en klubb i division 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!