Projekt vill se mindre kosttillskott på gymmen

Antidopningsprojekt vill göra folk uppmärksamma på vad de stoppar i sig.

Linköping2013-12-04 14:33

Förra året genomförde länsstyrelsen en enkätundersökning på 22 gym i Linköping, Norrköping och Motala som alla medverkar i antidopningsprojektet 100 % ren hårdträning. Totalt svarade 2 268 personer på enkäten och av dem visade det sig att 67 procent av männen och 41 procent av kvinnorna någon gång hade använt kosttillskott.

– Det går en trend i det här. Många vet inte vilket näringsbehov de har, man springer en kvart på löpbandet och tar sedan en proteinshake. Vi vill göra folk uppmärksamma och ifrågasätta användandet, säger Viveca Andersson, projektledare för 100 % ren hårdträning i Östergötland som på onsdagen anordnade en konferens om dopning tillsammans med länsstyrelsen.

– Vi säger inte att man absolut inte får använda sig av kosttillskott, men man ska göra det med försiktighet och vara säker på var man får det ifrån, fortsätter hon.

Det största problemet är dock, enligt Viveca Andersson, att det inte sker någon kontroll av kosttillskotten. Som Corren tidigare har skrivit ligger i stället allt ansvar på tillverkaren att garantera att produkten är säker. I värsta fall kan kosttillskott innehålla anabola steroider vilket leder till att människor dopar sig ofrivilligt. Tidigare i år rapporterade bland annat många medier om den danske forskaren Andreas Kimergård som hittade steroider i 23 av 24 kosttillskott som han hade köpt på nätet.

– Det finns en stor lucka där. Vi vill få till ett möte med Livsmedelsverket så att de får upp ögonen för att det behövs en tillsyn, säger Viveca Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!