Nysatsning när IBF försvinner: "Behöver hända något"

Efter 19 raka säsonger i seriesystemet lägger IBF Linköping nu ned sin damverksamhet – och ersätts av nystartade damlaget Hjulsbro IK.

IBF Linköping lägger ned sin damverksamhet, och ersätts av Hjulsbro.

IBF Linköping lägger ned sin damverksamhet, och ersätts av Hjulsbro.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2024-06-18 12:08

Under IBF:s sista säsong, 2023/24, slutade laget på en andraplats i division 1 och föll sedan i kvalspelet till allsvenskan. Tränaren Martin Sävenhed har varit med på nästan hela resan med IBF och har många goda minnen. 

– Jag har varit med sedan 2008 och det är klart att IBF känns lite som min förening. Vi har gått upp till allsvenskan två gånger och även spelat några junior-SM med goda framgångar. Det är minnen som fäst sig lite extra hos mig, säger Martin Sävenhed. 

Martin kommer nu att ta klivet över som tränare i nystartade division 1-laget Hjulsbro tillsammans med Viktoria Gustavsson, där Julia Sidklev blir utvecklingsansvarig.

– Den här rockaden var möjlig då IBF har haft ett kombinitationslag med Hjulsbro i division 2, vilket gör att Hjulsbro kan ta platsen när IBF drar sig ur. Kanske är det bra för mig också med något nytt, säger Martin.

Vad är anledningen till att ni vill göra det här?

– Vi har diskuterat det här med Hjulsbro under några år. Nu passade tajmingen också bra då många spelare från IBF lämnar för universitet i andra städer till hösten. Sedan kände vi att något behöver hända med innebandyn här i Linköping. På lite längre sikt är det definitivt en satsning på ökad kvalitet med större chans att få en stark trupp.

Hjulsbro har sedan tidigare en stor ungdomsverksamhet och organisation – men har saknat ett eget damlag.

– Vi har stora förhoppningar om att det här ska bli bra för kommande tjejer som satsar på A-laget. Det behöver finnas en bra utvecklingsplats för tjejerna, som sedan kan ta steget uppåt.

I nästa års division 1-serie kommer Hjulsbro att få sällskap av de lokala lagen: Libk U, IBK Mantorp, Liu AIF och Bergs IK.

– Vi måste vara medvetna om att en sådan här omställning kommer att ta lite tid innan allt sätter sig, men jag hoppas ändå att vi kan vara med och slåss där uppe i tabellen direkt. Med det sagt är det verkligen en långsiktig satsning.

I dagsläget är 17 spelare spikade i truppen.

– Vi har 7-8 stycken som följer med från IBF, och sedan har det också kommit några spelare från Berg som ville hitta på något nytt. Målet är att vi ska få in runt fem spelare till.

För IBF Linköping kommer föreningen att fortsätta med sin flickverksamhet. 

– Glappet är stort mellan flicksidan och A-laget i IBF, där det är många år emellan. Jag tror egentligen inte att det finns några nackdelar med den här förändringen, avslutar Martin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!