– Vi hoppas såklart att det här vi gör med belysningen ska skapa trygghet, säger Martin Averhed, enhetschef för Idrott- och fritidsutveckling på Linköpings kommun.
Bytet av armaturer i sex av stadens motionsspår innebär att belysningen skiftar från halogen till LED. Ett byte som Averhed menar är både mer driftsäkert och mer ekonomiskt.
– Vi har haft mycket bekymmer med att armaturerna gått sönder och det har skapat mörka partier vilket i sig har skapat otrygghet och att färre människor vill röra sig i motionsspåren.
– Det viktigaste för att skapa ett tryggt motionsspår är att det är många som är ute och rör sig i spåret.
Rydskogen var först med att byta belysning. Det gjordes redan i våras/somras och i samma entreprenad som Rydskogens nya utegym. Totalt gick det på en kostnad runt cirka 3,6 miljoner kronor.
– Här är det väldigt mycket nytt och vi har sett att Rydskogen upplevts som ett mycket mer otryggt motionsspår än exempelvis Vidingsjö, säger Averhed.
– Man ska helt enkelt inte behöva vara rädd när man är ute och motionerar. Det är det centrala i det här, säger Averhed.
Ett par joggare lufsar förbi en av lyktstolparna i Rydskogen. Samtidigt så ökas ljuset.
– När det blir mörkare är tanken att med det här systemet så ska vi kunna anpassa ljusstyrkan.
Hur tänt blir det?
– Vi reglerar det. Den mörkaste tiden på året, då tänds lamporna runt fem på morgonen och släcks runt elva på kvällen.
Nattetid?
– Det vi har gjort nu är att vi har tänt upp utegymmet så där ska det lysa mer men inte på natten. Men vi kan också styra belysningen utefter efterfrågan och ifall det händer något.