Det var i förra veckan som slutrapporten om nya isytor i Linköping damp ner. Kultur- och fritidsnämnden vill satsa ungefär 220 miljoner kronor på en bandyhall i Vidingsjö och en träningshall för konståkning på Stångebro.
Samtidigt försvinner curlinghallen från det delförslag som presenterades i våras. Curlingklubbens ordförande Göran Cannervik beskriver beskedet som spiken i kistan för föreningen.
– Jag tycker att det är tragiskt att en OS-gren där Sverige varit så framgångsrikt inte får en chans att utvecklas i Linköping, säger han.
Har du någon förståelse för att kommunen inte vill satsa 40 miljoner på en hall för en klubb som har drygt 20 medlemmar?
– Klubben har inte haft någon isyta på över 30 år. Det är inte så konstigt att medlemsantalet sjunker för varje år och att det är mycket svårt att få till någon ungdomsverksamhet.
Curlingklubben har under många år "tvingats" att bedriva sin verksamhet på banorna i Norrköping, Mjölby och Jönköping.
Derby/Linköping BK är i sin tur "positiva och jättenöjda" med att kommunen nu kommit igång på allvar med planeringen av en bandyhall, men hoppas att den kan stå klar om tre år och inte fem som kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S) aviserade i förra veckan.
– För att hela processen ska starta på Stångebro behöver nog bandyn komma ut till Vidingsjö så tidigt som möjligt. Konståkningshallen ska ju exempelvis byggas på den nuvarande bandybanan, säger Jan Elgstrand från Derby/Linköping BK.
Den planerade hallen når inte upp till förbundets elitkrav, bland annat gällande publikkapacitet. Ett alternativt förslag som presenterades i slutrapporten och som kultur- och fritidsnämnden förkastat innehöll en elit- och evenemangsarena som skulle blivit dubbelt så dyr.
– Vi har inget behov av en evenemangsarena, den föreslagna hallen täcker våra behov gott och väl. Den skulle inte bara gynna oss utan även allmänheten och hela idrotten i Linköping, säger Jan Elgstrand.
Förslaget om en träningshall för konståkning på Stångebro var goda nyheter för Linköpings konståkningsförening.
– Det skulle bli ett fantastiskt lyft. Konståkningen växer i Sverige och vi i Linköping är i behov av fler istider, säger ordföranden Cecilia Rogestam.
I förslaget ingår också att installera en så kallad no fall-anläggning, en slags sele som sätts på åkaren och som gör att inlärningen av olika hopp förenklas avsevärt.
– Man slipper falla pladask på isen om man missar ett hopp. Dessutom är det en anläggning som parasporten kan använda, säger Rogestam.