– Nu är vi ensamma om att ha äventyrs- och filtgolf på samma område, säger Fredrik Hasselgren som är medlem i Linköpings bangolfklubb.
För en dryg veckan sedan slog Linköpingsklubben upp portarna till hela sin anläggning för första gången. Hittills har besökarna bara kunnat spela äventyrsgolf i Vidingsjö men numera finns det även möjlighet att spela på filt.
– Det var tänkt så från början, vi beställde hus, äventyrsgolf och filtgolf. Sedan prioriterades äventyrsbanan som behövde bli klar till SM.
Processen har inte dragit ut på tiden.
– Det hela började runt 2020 då jag tog kontakt med Linköpings kommun kring SM-veckan. Det diskuterades olika platser hit och dit men vi kom fram till det här området. Sedan var det bara att börja jobba på finansieringen. Allt skedde 2021 en bit in på 2022 och vi började bygga 2022.
För de som är osäkra på skillnaden mellan de två bantyperna förklarar Fredrik Hasselgren vidare:
– På filt finns det ett styrt regelverk när man bygger. Banorna ska se si och så ut. Det gör att många kanske upplever att det känns igen mer och det är lättare på så vis. Äventyrsgolfen kräver kanske mer övning men på filt kan det vara svårare att hitta spelvägar och så sett till utrymmet.
Det märks att Fredrik vill visa förståelse för att många såklart bara ser på minigolf som en kul aktivitet, men han förklara ändå att för de som satsar på sporten blir skillnaden mellan banorna ännu större.
– För en riktigt bra spelare ligger par på 1 här på äventyrsgolfen och det vore rimligt att ta sig igenom banan på 24-25 slag. På filten är det kanske snarare 2 som gäller för par och 30 slag totalt. Det är annan utrustning som används också, äventyrsgolfen använder vanliga golfputters medans på filt är det banfolfklubbor och gummibollar med olika egenskaper som gäller.
Som svar på en fråga kring konkurrenskraftighet lyfter Fredrik fram ett perspektiv som alla kanske inte tänker på när de spelar minigolf.
– Vi har samarbete med parasportorganisationer. Dels har vi organiserade aktiviteter, de är här och provar på, men utöver det har vi ju besökare som kan komma hit i rullstol eller synnedsättning och då har vi taktila skyltar. Hela anläggningen är tillgänglighetsanpassad, från huset och toaletterna till banorna.
På frågan om Linköpings bangolfklubb har storsatsat senaste tiden tvekar han inte innan han svarar:
– Jo, så är det. Det är ju en hel anläggning där huset kostar nästan lika mycket som en bana. Det är en storsatsning det går inte att säga något annat, säger Fredrik Hasselgren och fortsätter att prata om själva föreningen:
– Från att ha ingen klubb alls till att två år senare ha en verksamhet med anställd personal och två banor i bra skick. Att vi gjort det så på så kort tid tror jag saknar motstycke faktiskt.
Fredrik förklarar vidare hur klubben tagit form efter en tids uppehåll.
– Vi fick chans att väcka liv i klubben i samband med SM-veckan. När vi startade var vi bara en handfull personer som spelade i andra klubbar. Nu är vi många, ett trettiotal aktiva som spelar tävlingar och så vidare för klubben. Medlemsmässigt pratar vi bortåt 200 personer numera.
Nu siktar krafterna bakom anläggningen på att kunna locka tävlande till banorna.
– Vi ska satsa på att ha någon tävling per år i alla fall. Nu i augusti satsar vi på att anordna distriktsmästerskapet här på filtbanan.