Lass anklagas för svarta löner

Simföreningen Lass är i djup kris på grund av infekterade inre maktstrider. Corren kan i dag avslöja att Lass nu anklagas för att ha betalat ut tusentals kronor svart till elitsimmarna Lars Frölander och ­Marcus Piehl, vilket båda förnekar.

Foto:

LINKÖPING2008-06-11 00:00

Lars Frölander säger att han är väldigt dåligt insatt i krisen som drabbar Lass. Och han skrattar när han hör om de påstådda svarta utbetalningarna som han ska ha fått för sitt engagemang i föreningen.

- Ha, ha. Att jag skulle jag ha fått cash i handen, tio tusen kronor, varje månad?

Eller att man har dolt de svarta utbetalningarna genom att du ska ha fått ersättningar för fiktiva resor...

- Det är rena lögner allt­ihop!

Har du någonsin fått pengar i handen av Lass?

- Nej, aldrig någonsin. ­Alla pengar jag har fått av föreningen finns det fakturor på.

Och det finns med i kontrolluppgifterna till din deklaration?

- Ja, det gör det, säger Lars Frölander.

Marcus Piehl förnekar också bestämt att han skulle ha mottagit några svarta pengar.

- Jag har 2 500 kronor i månaden men det betalar jag skatt för och Lass sociala avgifter. Det har jag haft sedan hösten 2006.

Har du någon gång gått in på kansliet och fått 2 500 kronor ur dagskassan?

- Nej. Jag tror inte sådana pengar finns på kansliet att man skulle kunna gå in plocka ut 2 500 kronor, säger Marcus Piehl.

Beskyllningar och skvaller

Anklagelserna om de svarta utbetalningarna är det senaste kapitlet i schismen som drabbat Lass i år. Med dokument, skvaller och beskyllningar försöker falangerna nu måla upp motparten som den felande sidan.

- Jag känner framförallt stor sorg för föreningen. Och jag kommer aldrig mer att engagera mig ideellt i Lass, säger Inger Lindholm, som i augusti gör sitt sjätte OS som internationell domare i konstsim.

Hon valdes vid årsmötet i mars 2008 till styrelseordförande i den anrika simföreningen. Knappt två månader senare hade hon fått nog. I avsägelsebrevet påpekar hon att "särintressen och polarisering inom styrelsen gör det omöjligt att utföra uppdraget".

- Jag är internationell domare och har integritet, påpekar Inger Lindholm under intervjun. Hon understryker också att hon var den enda i styrelsen som inte hade någon bindning någonstans.

- Jag ville diskutera visionsarbetet 2016, vad ska vi satsa på? Lass är inte en elitverksamhet! De allra flesta är med för att lära sig simma.

I en rapport till Lass styrelse, daterad 18 maj 2007, skriver klubbens revisor Mårten Armgarth:

"Direkta fel och till och med sådant som vad jag förstår torde bryta mot bland annat skattelagstiftningen har pågått. Budgeten är som den föreligger i preliminär version oacceptabelt balanserad."

Maktkamp startade

Inger Lindholm säger att hon inte har gjort något fel. Hon menar att hon hade insett att föreningens styrelse måste göra nödvändiga neddragningar i verksamheten för att få en budget i balans. Flera hundra tusen kronor var man tvungen att minska elitsimmarnas kostnader med, menar hon.

- Det betydde att de i år inte skulle få åka till Thailand och träna under vinterhalvåret, säger Inger Lindholm.

Förslaget mottogs dock inte med glädje av flera styrelsemedlemmar, menar hon. Det blev, enligt henne, inledningen till en maktkamp som dels tvingade henne ut från Lass, dels ­kostade hennes vän och föreningens nyanställde marknads- och kanslichef, Jan Kindell, jobbet.

Styrelsens nya ordförande, Ramiz Zand, har en annan bild av konflikten.

- Styrelsens uppfattning är att vi haft ett marknadsföringsprojekt som inte är lönsamt och måste avvecklas. Våra revisorer har funnit felaktigheter i räkenskapsåren, det gamla och det nuvarande. Därmed har man funnit att det finns grund att göra polisanmälan.

Inger Lindholm säger att hon ville skära ner på simverksamheten men fick inte gehör. Hur ser du på det?

- Simkommittén har verkligen dragit ned på kostnaderna. Inger har inte haft något med den saken att göra, hon avslutade den punkten ganska tidigt, säger Ramiz Zand.

Jan Kindell menar att tjänsten som marknads- och kanslichef innebar att han, oavsett om han ville det eller inte, måste sätta igång eller delta i en förändringsprocess, som gjorde att han trampade på ömma tår hos anställda, utövare och föräldrar med särintressen i Lass.

Han uppger att han ifrågasatte bland annat att 65 procent av föreningens ekonomiska resurser gick till en liten grupp elitsimmare.

- Jag tyckte också att det var märkligt att Lars Frölander fick tio tusen kronor i månaden svart.

Vad skulle Lars Frölander prestera för pengarna?

- Meningen var att han skulle komma hit och vara i bassängen och uppmuntra barnen, men det har han inte gjort, säger Jan Kindell och fortsätter:

- Marcus Piehl fick också 2 500 kronor i handen varje månad.

"Gjorde inte resorna"

De svarta utbetalningarna till elitsimmarna stoppades, enligt honom, när föreningen i höstas anlitade en redovisningsbyrå. Marcus Piehl fick i våras slutligen gå med på att få pengarna vitt retroaktivt, menar Jan Kindell.

- I mitten av maj skickade Lars Frölander en reseräkning på 60 000 kronor till Lass. Han ville ha ersättning för resor som han säger att han gjorde under ett antal månader för föreningens räkning. Han skickade inte med kvitton eller kopior på biljetterna, säger Jan Kindell.

Lars Frölander ska, enligt Jan Kindell, ha fått pengarna trots allt. Utbetalningen godkändes av dåvarande styrelseordförande Inger Lindholm.

- Hon hade inget annat val, säger Jan Kindell.

Inger Lindholm förklarar utbetalningen till Lars Frölander så här:

- Räkningen gällde resor mellan Stockholm och Linköping. Och till SM. Det är det jag minns.

Vet du hur ofta Frölander har åkt till Linköping?

- Nej, ingen aning. Jag har inte deltagit i det dagliga arbetet, men han har kommit med två-tre reseräkningar under mina månader som ordförande.

Inger Lindholm berättar att hon under ett styrelsemöte, där även marknadskommittén satt med, blev utskälld av en mötesdeltagare eftersom inga pengar hade betalats ut svart till elitsimmarna.

- Jag undrade vad för pengar det gällde, jag hade ju attesterat Frölanders reseräkningar. "Ja, men det är ju inte hela summan", fick jag till svar. Då frågade jag om vi hade ett avtal med Lars Frölander. "Nej det har vi inte", blev svaret... Jag har aldrig haft någon anledning att betvivla Frölanders reseräkningar. Men med facit i hand skulle jag kanske ha gjort det, säger Inger Lindholm.

Lars Frölander ger följande besked:

- Någon sådan reseräkning finns inte. Inga 60 000 kronor! Jag har aldrig hört talas om några sådana summor.

Hur mycket pengar har du fått av Lass?

- Det har kanske ni inte med att göra. Det är lite sekretess mellan mig och min klubb, eller hur? Du kan höra med Lass om det. Styrelsen har alla mina papper så det är inga konstigheter.

Har du haft något speciellt avtal med Lass?

- Det där är något mellan Lass och mig.

Kallar det för bidrag

Marcus Piehl tycker att det är fel att kalla månadsersättningarna han fått för lön.

- Det är bidrag för att jag ska bli bättre på simning. Jag lämnar in kvitton för mina utlägg, som läger och annat, och får ersättning för det. Ibland är det mer än 2 500 kronor, ibland mindre. Är det mindre så brukar jag få skillnaden som lön som jag betalar skatt på.

Har du någon annan ersättning från Lass?

- Vi får också medaljpengar från SM och de har gått in på samma konto.

Marcus Piehl berättar att bidragen sedan Jan Kindell tillträdde som operativ chef på kansliet gjorts om till lön.

Vad tycker du om det?

- Det är väl bra, så det inte läggs på hög som tidigare.

En tidigare Lassanställd säger till Corren att Marcus Piehl tidigare har lämnat in kvitton och fått 2 500 kronor i ersättning för dem, vilket också ska ha tagits upp i bokföringen.

Har du under våren fått en retroaktiv utbetalning på 16 000-20 000 kronor efter att det strulat med utbetalningarna?

- Ja, precis, säger elitsimmaren.

Jan Kindells ovänner i föreningen har till Corren framfört flera graverande uppgifter om honom. Anklagelserna handlar dels om att han har allvarliga problem med sin ekonomi, dels om att han skulle vara en sol- och vårare som har lurat Inger Lindholm.

- Mitt förflutna går inte att dölja och jag talade därför om för Inger, innan jag anställdes, att jag hade haft ekonomiska problem under några år. Det tyckte hon inte var något problem.

- Inger och jag träffades för femton år sedan i samband med en utbildning. Vi har aldrig haft en kärleksrelation eller en fysisk relation. Jag har aldrig utnyttjat henne.

Du har varit folkbokförd på hennes adress och även bott där?

- Ja, men jag hade ju ingen bostad i Linköping. Inger erbjöd mig att bo i hennes lägenhet eftersom hon själv hade tillgång till annan bostad i Malexander, säger Jan Kindell och tilläger:

- Jag har inte gått sängvägen för att få fast anställning i Lass. Det här är rykten som några simföräldrar har dragit igång för att smutskasta mig.

Hur mår du i dag?

- Jag är mest ledsen. Jag vet att jag inte har gjort något fel inom Lass.

Inger Lindholm säger:

- Vi delade adress, gubevars! Och sedan då? Vi har inte haft en relation. Det är så märkligt att en kvinna inte kan ha manliga vänner... Jag vet att Jan är väldigt duktig på marknadsföring, därför anställde vi honom.

Vad känner du för Lass som förening?

- Sorg, för det skulle kunna vara så bra. Det finns så mycket positivt men när jag blir utskälld för att jag inte betalar ut svarta pengar, då går säkringen ur mig, säger Inger Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!