Mångmiljonförslaget i Linköping: Här ska det storsatsas på isytor

Linköping behöver fler isytor, anser kultur- och fritidsnämnden. Nu är en storsatsning på gång, ungefär 220 miljoner kronor innebär en bandyhall i Vidingsjö och en träningshall för konståkning på Stångebro. Om fem år kan allt vara klart.

Här i Vidingsjö planeras en ny vintersportanläggning.

Här i Vidingsjö planeras en ny vintersportanläggning.

Foto: Montage (Victor Bomgren och Winell & Jern Arkitekter/Linköpings kommun)

Linköping2024-10-17 19:30

– Det ska bli jättekul att se arbetet komma igång. Förutsättningarna för alla isidrotter kommer bli så mycket bättre, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Redan i våras skrev Corren om delförslaget från kultur- och fritidsförvaltningen som nu mynnat ut i en slutrapport. I rapporten presenteras två alternativ för fler isytor i Linköping.  

Nämnden kommer på sitt möte i nästa vecka att förorda det billigare alternativet där totalkostnaden uppskattas till ungefär 220 miljoner kronor. 

I förslaget finns en bandyhall placerad i Vidingsjö, som skulle kosta cirka 150 miljoner. Hallen når inte upp till bandyförbundets krav på elitspel vilket bland annat innebär att publikkapaciteten blir mindre. I förslaget konstateras också att det blir "lägre komfort och färre sociala ytor utan restaurang".  

Konståkningshallen föreslås ligga på den nuvarande bandyplanen på Stångebro och beräknas kosta cirka 70 miljoner. I vårens delrapport fanns en curlinghall i anslutning till bandyhallen med i förslaget, men den är struken i det alternativ som kultur- och fritidsnämnden vill se.

– Curlingen har för få utövare. Det är inte försvarbart att lägga 40 miljoner kronor på 20 medlemmar, säger Lotta Bäckman.

undefined
"Allt vi kan göra för att öka aktiviteten hos barn och ungdomar är viktigt. Anläggningar är en stor del i det, Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I det dyrare alternativet som skulle kostat närmare 400 miljoner och som valts bort har kommunens tjänstemän skissat på en bandy- och evenemangsarena i Vidingsjö som uppfyller kraven för elitspel och som har restaurang, kiosker och fler sociala ytor. Den beräknades bli cirka 100 miljoner dyrare.

– Det viktigaste för bandyn (BK Derby/Linköping) är att de behöver komma inomhus. De har det jättetufft med regn och blåst och att inte veta om träningar och matcher blir av. Och det blir sämre över tid på grund av klimatet, säger Lotta Bäckman.

Tanken är också att ishockeyn kan få ta del av isen i den nya bandyhallen.

– Vi behöver säkerställa mer träningstider för hockeyn – barn kan träna på en bandybana, menar Lotta Bäckman. 

Hon framhåller också större möjligheter för allmänhetens åkning och att skolor kan boka isytor på ett annat sätt än vad som är möjligt idag.

undefined
Linköpings nya vinteridrottsanläggning i Vidingsjö skulle kunna se ut som bilden, men än är det för tidigt att säga hur det blir.

I Linköpings kommun går det 40 000 invånare per ishall. Snittet i Sverige ligger på 30 000 och Lotta Bäckman konstaterar att kommunen behöver jobba hårt för sänka snittet.

Processen är fortfarande i ett tidigt skede, men i framtiden ser Lotta Bäckman ett nytt vinteridrottsområde växa fram i Vidingsjö, där det framöver också planeras för skidspår. 

– Vidingsjö motionscentrum och det här nya området kommer att byggas ihop. Det kan bli väldigt bra för vintersporter.

Vad händer nu?

– Efter mötet i nästa vecka kommer vi be kultur- och fritidsförvaltningen att fortsätta jobba med det förslag vi förordar. Det är stora kostnader som behöver komma in i budgetprocessen och vi behöver titta mer på omgivningarna. Har vi en bra detaljplan som står pall? Vi vill också att man tittar på vad hockeyn kan få för möjligheter i bandyhallen.

220 miljoner är mycket pengar som ska in i budgeten.

– Ja, men det är en satsning som vi behöver göra som kommun. Vi är överens om att det är viktigt, vi behöver komma ifatt de andra kommunerna.

När kan allt vara klart?

– Rullar det på så kan det stå klart om fem år. Men det finns, som alltid med såna här stora projekt, flera hinder som kan uppstå längs vägen, säger Lotta Bäckman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!