"Jag tvekade om det nya jobbet"

Hon älskar att jobba med hundarna Otto och Ester. Likaså att arbeta med barn och ungdomar i Vallastallet. Nästa sommar blir Ulrika Eriksson ridskolechef på nya ridsportanläggningen i Linköping, Smedstad ridsportcenter.

Foto:

Linköping2015-10-14 11:00

Linköpings nya ridsportanläggning reser sig bred, hög och mäktig över nejden vid Smedstad. Inte så synlig från Haningeleden, men den som svänger in mot Kolbyttemon vid Korpvallen kan inte undgå byggnationen.

Där möter vi Ulrika Eriksson som är delägare i Haga stall och omsorg, det bolag som ska sköta driften av ridsportcentret. Ulrika är en av fyra delägare och den som kan hästverksamhet.

Hon börjar med en kärleksförklaring till Valla ponnyklubb och Vallastallet.

– Jag tvekade om det nya jobbet för att jag älskar mitt jobb på Valla. Älskar alla elever och hästarna. Smådjurslägren. Och närheten till Gamla Linköping och körningen där. Men det här är en chans som kanske bara kommer en gång i livet. En utmaning att få vara med och forma hela anläggningen och verksamheten.

Än dröjer det ett halvår och någon månad till innan det blir dags att ta Smedstad i besittning. Utvändigt ser ridhuset och stallet nästan färdigbyggda ut. Men invändigt återstår en hel del. Runt omkring husen jobbas också ihärdigt för att rasthagar och utebanor ska bli färdiga.

När kommer hästarna?

– Under juli månad flyttar hästarna in.

Och var kommer de ifrån?

– De kommer från flera olika hästhandlare, bland annat en i Tyskland som jag har bra kontakt med sedan tidigare.

Fullt utbyggt är det meningen att anläggningen ska ha plats för 60 hästar, varav en tredjedel ska vara ponny. Personalmässigt kommer Smestad att ha runt tio anställda, säger Ulrika Eriksson och räknar upp ridlärare, stallchef, stallpersonal, städare, vaktmästare, och kökspersonal!

– Ja, vi ska ju även driva en restaurang här så det kommer att behövas personal till både kök och servering.

Ulrika själv har en bakgrund som stallchef (utbildades på Flyinge) och har jobbat hos såväl Sissi Lilja i Gottlösa som på Sålla herrgård hos Lars-Erik Jakobsson, innan hon kom till stallet i Valla. Tävlingsgrenen dressyr ligger henne särskilt varmt om hjärtat. Så även körning.

Hur tänker du om det tävlingsmässiga? Det har ju sagts att Linköping ska ansöka om stora tävlingar?

– Den delen sköter Linköpings fältrittklubb, men jag kommer att samarbeta med klubben att lägga tävlingsprogrammet.

Vad är du bra på?

– Haha. På att entusiasmera, organisera och på att driva saker.

Vad sysslar du med på din fritid?

– Då jobbar jag med mina hundar, Otto, tre år, och Ester, 16 veckor.

Ulrika tävlar med hundarna, ja det vill säga än så länge bara med Otto. Ester är för ung. Tävlingsgrenen är vallning av får.

– Kom så får ni hälsa på hundarna, säger hon och tar med oss till sin bil där de ligger och väntar på matte.

Otto är en working kelpi och Ester en border collie. Två smäckra, vältränade hundar. Och väluppfostrade.

– Jo, men man ska veta att det ligger åtskilliga timmars jobb bakom, menar Ulrika.

Vi tar en promenad runt det stora ridhuset, med två ridbanor, och stallet. Byggnaderna har gott om fönster, så ljusinsläppen blir säkert såväl ryttare som hästar nöjda med. Ridskolechefen får frågan hur det känns att nu stå här utanför och tänka på att hon snart ska börja jobba i anläggningen.

– Hm. Det är både en sorg och en längtan. En sorg för att jag verkligen trivs på Valla och en längtan att få komma igång här. Fylla Smedstad med elever och hästar och verksamhet. Det är så vackert runt omkring.

Visst är det.

Ulrika Eriksson

Född: 1983.

Var: Östersund.

Bor: Linköping.

Yrke: Ridskolechef (nu på Valla ponnyklubb, blir sommaren 2016 chef på Smedstad ridsportcenter.

Utbildning: Gick stallchefsinriktningen på Hippologen på Flyinge 2005. Har jobbat på Sålla herrgård och hos Sissi Lilja, har även varit Naturbrukslärare på gymnasieskola,

Egen häst: Nej.

Har tävlat: I medelsvår dressyr.

Fritid: Jobbar med fårvallning med sina hundar Otto och Ester. Sommartid vandrar hon gärna i fjällen.

Läser: Faktaböcker och skönlitteratur, inte deckare (hon är så mörkrädd).

Ser på teve: Inte mer än en kvart i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!