Hon är född i Somalia, men kom till Sverige för åtta år sedan. Nu bor hon i Berga i Linköping där hon är igenkänd för att vara den lite kaxiga tjejen som visar från start att det inte är någon som kan sätta sig över henne.
– Jag gillar att visa den tuffa sidan av mig själv först för att personerna jag möter ska veta att de inte kan göra som de vill. Efter det visar jag den kärleksfulla, säger hon och skrattar.
Hon är fylld av energi och det lyser om hennes bruna ögon när hon berättar om hur hon blev introducerad till Futebol dá forças ledarutbildning. De två tjejerna Sahar Khalili och Ella Karlsson, som båda är drivna ledare för Bollihop, tipsade Amira om att utbilda sig till ledare inom verksamheten. Hon har själv spelat basket under tiden hon gick på Bäckskolan då hon hade Sahar som ledare, men har aldrig spelat fotboll eller futsal tidigare. Trots det vågade hon sig på ledarutbildningen.
– Jag har väl spelat fotboll med killkompisar innan men har aldrig gått på träningar för någon klubb. Jag tyckte dock att utbildningen var lärorik och det man lärde sig handlade inte bara om fotboll utan var saker du även kan använda dig av vid jobbsammanhang och andra saker i livet, berättar Amira.
Under den här tiden hade KFUM Linköping och BK Tinnis öppna träningar för tjejer i Berga. Steget efter det blev skapandet av Bollihop, där Amira senare blev engagerad som ledare.
– Jag har sett upp till Sahar ända sedan jag var liten och tyckte hon var min spegelbild på något sätt. När hon tyckte att jag skulle komma och hjälpa till på träningarna gjorde jag det utan att tveka.
Många av tjejerna som är med i Bollihop i Berga är från samma kultur som Amira. Under en träning var hon en av ledarna som höll i diskussion med tjejerna i Bollihop om rykten, integration och segregation.
– Jag vet hur det är att växa upp i min egen kultur. Men jag har alltid känt att mina föräldrar har haft ett annorlunda tankesätt en de flesta från samma kultur som mig. Jag vet att vissa har haft det tuffare än mig och andra har haft det lättare. Till exempel kan att spela fotboll och futsal vara oacceptabelt för tjejer inom vissa kulturer. Jag vet att vissa har det så fortfarande och därför bestämde jag mig för att prata med tjejerna om rykten och hur det känns att växa upp som somalisk tjej inom idrotten. Jag kan tänka mig att prata med tjejerna om olika ämnen flera gånger.
Nu har Amira Abdulkadir fått mersmak av ledarskap och det ser ut som att hon kommer synas mer i och omkring verksamheten i Berga.
– Mitt mål är att lära tjejerna att ställa upp för sig själva och aldrig tryckas ner av vad andra säger till dem. Jag tror att vi kan göra det här tillsammans och därför har jag valt att hjälpa till, säger Amira och fortsätter:
– Jag pluggar samhälls- och beteendevetenskap på gymnasiet och vi har haft mycket ledarskap och kommunikation i skolan. Jag funderar på att läsa vidare till fritidsledare. Det är inget jag vill fastna i, men jag vet att jag vill jobba med människor. Jag tror att jag kommer vara bland ungdomar i vilket fall som helst.
Så du har alltså gått från att vara den kaxiga tjejen på basketträningarna i Bäckskolan till att bli en ledare och förebild för tjejerna?
– Ja, men ibland kommer den kaxiga sidan fortfarande fram. Den är inte helt borta, säger Amira och skrattar.