Jag tyckte då att kommunen borde ta sitt ansvar för denna grupp barn och se till att det finns ett värdigt bad även i deras del av stan. Att det faktiskt finns tillfällen då kommunen måste ta extra ansvar, och som i det här fallet gå in och driva ett bad.
Om det hänt något sedan dess?
Nej. Absolut ingenting.
Vad det handlar om nu är att bygga ett nytt bad, på annan mark. Att renovera Glyttingebadet är inte möjligt, det förstår alla som ser den misär det tillåtits förfalla till.
Jag blir gråtfärdig när jag ser den.
Medan politikerna tävlar om vem som har pampigast renoveringsförslag för Tinnerbäcksbadet har barnen i Skäggetorp och Ryd fått uppleva ännu en het, torr sommar.
Vad har ni att säga till dem, ni folkvalda?
Ska de ta en dusch?
Kom inte och säg att de ska ta sig till Tinnis. Så funkar det inte. Möjligen i tonåren, möjligen en del av dem, men den stora massan har bara att finna sig i att där de bor finns inget bad.
När jag skrev för tre år sedan slog ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Johan Lundgren (C), ifrån sig allt ansvar i en debattartikel. Lade över det helt på den privata ägaren och lyfte liknelsen: ”Jag tror att det är få Linköpingsbor som tycker det är rimligt att kommunen skulle gå in och öppna eller ersätta till exempel ett stängt gym.”
Nu gäller inte det här ett gym, utan ett bad mellan två stadsdelar som behöver extra stöd, med invånare som behöver extra stöd.
City har Tinnis och nya Johannelundsbadet, södra stan har Stångån, Sturefors Kinda kanal, Ekängen Roxen, Vikingstad och Linghem sina föreningsdrivna bassängbad och Ljungsbro både Göta kanal och egen simhall.
Kommunen verkar nöjd så.
Nu är det simhallsbygget och renovering av Tinnis som står på agendan.
Skäggetorp och Ryd finns inte ens på väntelistan.
Jag tycker verkligen Linköping behöver en ny simhall, det är en lika nödvändig som rolig satsning. Likaså renoveringen av Tinnis. Herregud så nödvändig den är. Omklädningsrummen har inte känts fräscha på ett par decennier.
Men!
Varför inte tänka på stadens alla invånare?
Med tanke på hur många hundra miljoner kronor, ja totalt blir det miljardbelopp, som satsas, och har satsats, på ishall, fotbollsarena och simhall borde det vara självklart för kommunen att även lägga en betydligt mindre slant på ett bassängbad mellan Skäggetorp och Ryd.
Dessutom: vem som helst som besöker de nämnda jättearenorna förstår hur lite de nyttjas av ungdomar från de utsatta områdena.
Att politikerna väljer andra valfrågor är inte så konstigt. Varför lägga kraft på en stadsdel som Skäggetorp, där bara sju av tio röstade i riksdagsvalet 2010, när man kan satsa på övriga i kommunen där nio av tio röstade.
Vilket parti, vilken politiker, blir först med ett förslag på hur kommunens mest behövande ska få vad de behöver?
Christer Kustvik är redaktionschef på Corren och skriver krönikor på sporten varje lördag.