-- Det krävs ett regelverk för hur halltiderna ska fördelas. Som ny sport får vi inte samma behandling som de äldre etablerade sporterna, menar Roger Eriksson i Vidingsjö Moif.
Bara genom att titta på kommunens hemsida, med översikten över hallbokningarna, och sedan räknat antalet lag på alla klubbarnas hemsidor har innebandyalliansen fått ihop en detaljerad och tydlig undersökning. Man reserverar sig för mindre avvikelser men huvuddragen i undersökningen stämmer givetvis.
Ni ser resultatet för de fyra stora innesporterna här intill. Minsta sporten basket, det vill säga KFUM Basket, har flest timmar per lag och den största sporten innebandy har minst antal timmar per lag.
Denna undersökning skickade alliansen över till Linköpings idrottsförbund i mitten på juni. Det är Lif som sköter fördelningen av halltider.
I tisdags, nästan sju månader senare, kom svaret.
Mats Arwidson, ordförande i Lif:
-- Jag är medveten om att vi är sena men i tisdags skickade vi i alla fall en inbjudan till ett möte i mitten av februari då vi ska diskutera frågan med de berörda.
Vad gör ni till dess?
-- Vi har satt igång en utredning där tre stycken ur Lifs styrelse ska ut i hallarna och se hur det fungerar. Det finns flera aspekter på detta, alla sporter ska tillgodoses och vi ska till att börja med se hur många av de bokade tiderna som utnyttjas. Det förekommer tydligen ofta att de som bokat inte dyker upp.
De tre pensionärerna Sven-Erik Ahlén, Beo Röhs och Bill Svensson blir Lif-styrelsens utredare och de ska vara klara med arbetet 1 februari.
Har du som Lif-ordförande förståelse för innebandyns missnöje?
-- Jag kan inte ha någon uppfattning om det för jag är inte tillräckligt insatt i hur det fungerar. Det är därför vi gör den här utredningen, säger Mats Arwidson.
Tycker du att det behövs ett regelverk?
-- Vi har ett bra regelverk som bestämmer det här. Men innebandyn är en ny idrott och det är möjligt att vi behöver anpassa regelverket något.
I alliansens undersökning kan man utläsa att handbollen har cirka 40 procent fler halltimmar än innebandyn, trots att innebandyn har fem lag mer.
Den visar också att innebandyn oftare än de andra idrotterna förpassas till de mindre hallarna. Efter en uppdelning av de aktuella hallarna i tre storlekar, fullstora, medelstora och små hallar, visar det sig att innebandyn har 58 procent av sina tider i fullstora hallar medan handbollen har 91 procent där.
I stället har innebandyn 20 procent av sina tider i små hallar, jämfört med handbollens dryga 5 procent. Betänk då att de två sporternas spelplaner är lika stora, 40 meter. Alltså: Inte nog med att innebandyn får färre timmar tilldelade, de får dessutom mindre hallar.
-- I vårt brev till Linköpings idrottsförbund pekar vi inte bara på detta utan vi vill också lyfta fram frågan vad som ska ingå i en hall när man hyr den, säger Roger Eriksson i Vidingsjö.
-- När handbollen och basketen hyr sina hallar ingår det mål och korgar men när innebandyn hyr en hall måste vi hålla med sarg själva. Det bara en sarg, den i sporthallen, som kommunen betalat.
Sedan kommer Roger Eriksson med ett anmärkningsvärt förslag:
-- Jag tycker kommunen skulle kunna ta ut högre hyror och med de pengarna rusta hallarna. Att som i dag ta 110 kronor för en timme är för billigt tycker jag. På Collegium tar Korpen 250 kronor i timmen och jag tycker kommunen skulle kunna ta något däremellan.
-- 110 kronor är billigt med tanke på att klubbarna redan har kommunala bidrag och medlemsavgifter.
Har ni framför detta till de ansvariga?
-- Ja, och det svar vi får är att det är så lågt för att alla föreningar, oavsett ekonomi, ska ha råd att hyra in sig, säger Roger Eriksson.
Funderar ni i Vidingsjö fortfarande på att bygga en egen hall?
-- Jo, vi kollar hela tiden på olika projekt men har inte hittat något ännu. Vi har lärt oss mycket i det här arbetet och vi känner att vi kommer allt närmare en egen hall.
-- Men vi tror att bara genom att se över tidsbokningen av de hallar som finns så kan man vinna mycket, säger Eriksson.
Det är en översyn många ser fram emot -- inte minst Linköpings innebandyallians.