– Idrotten har stora utmaningar. Men jag är positiv. Det går åt rätt håll och det kan räcka med väldigt lite för att få i gång en förändring, säger Hans Wetterhall.
Hans Wetterhall från Fornåsa har jobbat inom östgötsk idrott och dess studieförbund länge. Han har hjälpt lokala idrotten kring både Mjölby och Motala med omnejd.
Nu ska han jobba över hela Östergötland och titeln för nya jobbet är "Sakkunnig inkludering".
Inkludering handlar om att välkomna alla till idrotten, framför allt att göra den mer jämställd och mer välkomnande och öppen för även "resurssvaga" ungdomar.
Idrotten började för över hundra år sedan som ett överklassnöje, men den ska inte gå tillbaka dit.
– Idrotten ska vara en folkrörelse på riktigt, den ska stärka samhället och vara en del av samhället och då måste vi jobba med att bli mer välkomnande.
Det kan vara svårt att bli konkret i sådana här frågor, och vissa idrotter är dyrare än andra, men när det gäller idrott för alla finns det sätt att bli billigare. Man behöver inte ha den senaste utrustningen, göra de längsta resorna eller ha de finaste anläggningarna. Det går gott att byta begagnade grejer med varandra, och det går gott att spela fotboll på grus ibland även om det finns konstgräs på allt fler håll.
Idén med fritidsbank är i gång och finns åtminstone i Norrköping där det fungerar bra med ett sådant "idrottsbibliotek".
– Man ska kunna prova på en idrott och då låna utrustning i början, för att kunna se om man blir intresserad, säger Hans Wetterhall.
När det gäller jämställdheten är idrotten en manlig värld och genomsyras fortfarande av just det. Men det måste jobbas med frågan hela tiden, för att få mer resurser till tjejer, få fram fler kvinnliga ledare och helt enkelt få idrotten mer tvåkönad på alla sätt.
– Det kan vara enkla saker, som att lägga herrar och damer lika högt på sin hemsida eller på sina matchaffischer. Som att ge lika bra träningstider. Att man visar det utåt och gör det till en principsak, säger Hans Wetterhall.
Idrottens egen rekommendation är att det ska vara minst 40 procent av det ena könet i exempelvis en styrelse.
– Är det två av tio visar undersökningar att det är svårare att göra sin röst hörd, säger Wetterhall som vill att en klubb inte utan vidare ska vara nöjd om man hittar tre pappor som ledare till ett lag.
– Man kanske ska stanna upp då och aktivt försöka få en mamma till att vara ledare också, säger Wetterhall.
Ett annat förslag är att jobba för ett delat ledarskap, att man exempelvis har två ordföranden och att det då ska vara en man och en kvinna. I alla sammanhang i samhället visas att ökad jämställdhet betyder utveckling, när man inkluderar ena halvan av befolkningen ännu mer.
– Det går långsamt, men jag tycker att det går åt rätt håll med jämställdheten. Fotbolls-VM nu kommer att få ett stort genomslag, tror Hans Wetterhall.
En viktig del av inkludering är också att ta sig an ungdomsidrotten på rätt sätt. Att inte göra som det alltid har varit utan att arrangera idrotten såsom barnen vill ha den. Att ta reda på att man verkligen jobbar så som de unga utövarna vill sporta.
Hur ska det gå till i praktiken att förändra föreningar?
– Man får träffa föreningar, försöka skapa riktlinjer och jobba med utbildningar. Det finns tydliga tecken på att tjejer kommer in mer i idrotten och det är bara att jobba vidare, säger Hans Wetterhall.