Upp och ner. Upp och ner, upp och ...
– Ett tag körde vi en tävling. Då kunde det bli tio vändor. En del på kontoret tycker nog att vi är lite småtokiga
Det berättar Stångåstadens ekonomichef Catharina Mässgård. Tillsammans med distriktschefen Albin Eklöf och IT-controllern Jani Nybacka har hon hittat en alldeles egen – med viss betoning på ”egen” – träningsform. Intervallträning i trapphus.
De småspringer upp, och joggar lite ledigt på vägen ner. Nämnde jag att kåken består av nitton (19) våningar?
– Redan efter de fem första våningarna börjar man känna sig lite trött. Sedan går det på vilja, säger Albin.
– När vi kör riktigt många gånger så händer det att jag måste ta hissen ner, för att annars tar knäna stryk, medger Catharina.
De springer och springer. De springer sig rosenröda. Några extra gånger för fotograferingen. Under tiden möter vi knappt någon i trapphuset. Hissen däremot, den går varm.
– I bland träffar vi hotellgäster på vägen. De brukar titta förundrat på oss. En del använder trapporna om de bara ska mellan två plan. Men de flesta åker hiss.
Subventionerad gymträning
Man kan nog ändå säga att det råder en viss träningskultur i ledningen på Stångåstaden. Det kommunägda bostadsbolaget, som många andra, erbjuder de anställda subventionerad träning på gym.
Vd:n Fredrik Törnqvist berättar att han försöker hålla sig till sex pass i veckan, även utanför gymmet. Men några trapphuslopp har det inte blivit.
– Nej, och det beror på att jag väldigt ofta är upptagen med lunchmöten, förklarar han.
Hur gör du för att få tid till träning?
– Jag tränar ofta tidiga morgnar och på helgerna. Och så blir det några pass efter jobbet också.
Både Albin Eklöf och Catharina Mässgård uppger att de hinner med ungefär sex träningspass i veckan. De har chefsbefattningar som innefattar mycket ansvar och som också kräver närvaro och tid. Men de tycker att träningen snarare är ett hjälpmedel än en tidstjuv.
– Man får mer ork. Och man blir starkare på både fysiskt och mentalt. Man orkar med de utmaningar man ställs inför på ett bättre sätt, säger Albin Eklöf.
Vad är ditt knep för hinna med att träna?
– Struktur och planering. Det finns tid någonstans. Jag gör ett träningsupplägg för veckan: När har jag tid? Och så hittar jag kanske en lucka på lunchen, före eller efter jobbet, berättar han.
Mycket stillasittande
För Catharina Mässgård har inte träningen varit något självklart i hela hennes liv. Hon har jobbat på Stångåstaden i 17 år. Det var för cirka tio år sedan, som hon började träna ordentligt. Innan hon fyllde 40 var det mer sällsynt. Tills hon fick ont i ryggen. Och en tankeställare.
– Det var helt klart kopplat till för mycket stillasittande vid skrivbordet. Jag blev sjukskriven och gick ett program som hette ”Friska chefer” på Feelgood. Sedan började jag att röra på mig. Och spela tennis. Jag upptäckte hur roligt det var och nu blir det minst två tennispass i veckan.
Vätternrundan
Dessutom har hon cyklat Vätternrundan flera gånger. Några gånger per år tar hon cykeln till jobbet från bostaden i Motala. Träningen har blivit ett intresse i hela familjen.
– Det blir något vi alla kan prata om. Vi har till exempel sprungit Göteborgsvarvet tillsammans med barnen, berättar hon.
Inne i trapphuset står luften stilla. Det blir verkligen helt öde när löpargänget har sprungit förbi. Det dröjer nog innan det här blir en folkkär sport, tänker jag. Men då hörs ljudet av steg som inte kommer från löparskor. Det är vd:n Fredrik Törnqvist.
Albin Eklöf passar på att utmana honom i grenen 19 våningar trapphus.
I bilagan Affärsliv träffar vi människor som brinner för både jobb och träning och som kör stenhårt med sig själva.
Fler artiklar ur bilagan finns HÄR
Hela bilagan hittar du HÄR