"Har jag verkligen tid att bli politiker"?
Sanne Jacob tvekade. Att driva fyra restauranger plus ett serviceföretag tar tid. Och sen träna pojklaget i Östria Lambohov på det.
– Jag älskar när det går fort. Jag fungerar som bäst när det är mycket att göra. Min styrka är att jag ger 110 procent när jag är närvarande. Det handlar om barnen, jobbet, fotbollen eller politiken. Är jag där ger jag allt av mig själv, säger han.
Det låter ändå stressigt.
– Jag kopplar av på gymmet kl 21. Det är min rehab, jag njuter och tar det lugnt.
Sedan början av 2022 företräder han Linköpingslistan (LL) och inriktar sig främst på det han brinner allra mest för – idrottsfrågor. Som ny ledamot i kultur- och fritidsnämnden (sedan januari i år) är han med och tar beslut som rör stans framtid – exempelvis när det kommer till frågor om idrottsanläggningar.
Det är en ny erfarenhet och det var långt ifrån självklart att han skulle ge sig in i politiken.
– Först tänkte jag att det inte är något för mig, det är ju som science fiction. Men jag ändrade mig. Affärslivet, fotbollen och alla aktiviteter som jag varit inblandad i ÄR ju politik.
Sanne Jacob erkänner ändå att uppdraget i kultur- och fritidsnämnden inte riktigt var som han väntat sig.
– Jag var chockad i början. Jag trodde det skulle bli fler diskussioner, men det tas väldigt många beslut på kort tid. Jag har fått lära mig att pratar gör man innan frågorna kommer till oss i nämnden.
Varför blev det Linköpingslistan?
– Många partier är styrda från riksnivå, men det jag kände med Linköpingslistan var att de jobbar bara för Linköping. Det är precis så jag också vill jobba.
– En stor anledning är också Michael Cocozza. Han har gjort enormt mycket för idrotten i stan och han gör det med hjärtat.
Det är mycket snack om idrottsanläggningar i stan just nu. Vad är viktigast att få klart?
– Multihallen är en av de viktigaste. Vi måste ha en snabbare process så att den kan byggas. Det gäller flera anläggningar, även om det byggts en del de senaste åren ligger Linköping fortfarande långt efter. Det är tajt för många idrotter.
Sanne Jacobs föräldrar kom till Sverige 1970 och till Linköping 1981 då pappan tog över klassiska Pizzafiket på Vasavägen. Sanne har från tidig ålder fått lära sig att hjälpa till på familjens olika verksamheter, bland annat i Tornby.
– Jag brukar säga att jag är född i Södertälje och uppväxt i I-huset, säger Sanne och skrattar.
Han är en stor profil i Lambohov och brinner för sitt Östria. Med tanke på sina politiska uppdrag har han tagit några kliv tillbaka och är numera "bara" tränare för det framgångsrika 13-årslaget.
Östrias aktuella status beskriver han som "sådär".
– Ekonomiskt ser det bra ut, men det saknas ledare. Vi inom politiken måste jobba med föreningar i förebyggande syfte. Ofta kommer vi in när det redan är försent, när föreningen går åt helvete. Även klubbar som går bra behöver hjälp så att de blir ännu större. Titta bara på oss i Östria när vi var som bäst, man kunde lägga allt på oss. Vi fixade det, säger Sanne Jacob.
Just ideella insatser är det som bygger en förening, anser han.
– Vi som föräldrar måste vara aktiva. Vi kan bygga Nou Camp i Lambohov, det kommer ändå inte hjälpa om inte folk vill jobba ideellt, säger Sanne Jacob.