Fler föreningar har nått hög nivå

Antalet klubbar som får elitstöd har stigit från åtta till tolv. Det är förklaringen till varför pengarna till eliten har ökat förhållandevis mycket.

"Vi har utökat idrottsytan i år", säger Evelina Alsén (MP), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

"Vi har utökat idrottsytan i år", säger Evelina Alsén (MP), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-06-05 10:00

Evelina Alsén (MP) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Så här förklarar hon förhållandet mellan bredd- och elitidrott:

– Både bredd och elit är viktiga för varandra. För att bredden ska vara bra behövs en elit som drar, men bredden är grunden till eliten. Vi behöver båda. Inte alla går vidare till elit.

Någon ytterligare förklaring till den ojämna bidragsökningen för bredd respektive elitstöd kan hon dock inte ge på rak arm.

Hur tycker du att tejpade slangar i taket rimmar med ambitionen att bli årets idrottsstad 2015?

– Jag tycker faktiskt att det är en ganska löjlig fråga. Självklart ska vi ha bra hallar, säger Evelina Alsén.

Planer planeras

Hon berättar att nämnden under våren har beslutat att rusta upp Rydshallen och att byta ut konstgräset i Ryd. Dessutom planeras nya planer i Ullstämma.

– Vi har utökat idrottsytan i år, säger Evelina Alsén.

Apropå att Linköping innebandy tränar i 24 hallar påpekar ordföranden att en multiarena har utretts och att klubben är intresserad av att bygga en egen hall. Också avsaknaden av läktare är någonting som diskuteras i nämnden.

– Man ska kunna ha cuper utan att behöva trängas vid kanten. Det tänker vi på när vi planerar, säger Evelina Alsén.

Oppositionsrådet Paul Lindvall (M) förklarar hur det kommer sig att elitstödet har ökat förhållandevis mer än föreningsbidragen sedan 2008.

– Vi har fått fler föreningar som har nått en hög nivå. Egentligen har inte stödet räknats upp till enskilda föreningar, säger han.

Rörande överens

Dessutom påpekar Lindvall att elitstödet handlar om marknadsföring och att det kräver en motprestation genom att föreningarna ska visa upp Linköping. Han tycker att föreningsbidragen gott skulle kunna höjas mer, men förstår samtidigt varför det inte har skett.

– Vi har gått igenom en finanskris också. Kommunerna sparade riktigt hårt. Att i ett sådant läge räkna upp bidragen till idrotten hade varit väl tufft, säger Paul Lindvall.

Att höja bidragen är däremot inte lösningen på allt, menar oppositionsrådet. Det handlar också om hur pengarna fördelas och att till exempel jämställdheten beaktas.

Där är de båda politikerna rörande överens. Både Lindvall och Alsén nämner fotbollsfonden för tjejer som ett positivt exempel.

Är Linköping årets bästa idrottsstad tycker du?

– Ja, det tycker jag. Vi har väldigt goda förutsättningar och hoppas förstås att vi ska klara hela vägen, säger Evelina Alsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!