Elitlöpare lockas till LiU

Varje år lockas löpare och orienteraremed mängder av mästerskapsmedaljer till Linköpings universitet.

Foto: Tord Olsson

Linköping2013-12-19 22:36

Andreas Åhwalls gröna löparskorsmattrar mot 200-metersbanan inne i Campushallen. Löpsteget är spänstigt. Faktum är att hans teknik har förbättrats avsevärt sedan han lämnade hemstaden Trollhättan för att plugga industriell ekonomi på Linköpings universitet.

– Jag försöker att köra inomhus en gång i veckan och det hade jag ingen möjlighet att göra i Trollhättan. Rent tekniskt har jag blivit en bättre löpare av att ha kunnat jobba på löpsteget hela säsongen, säger den 24-årige Hässelbylöparen som för två månader sedan nådde sin hittills största framgång i karriären då han vann terräng-SM i Falun.

Han är inne på femte året av sex planerade vid universitetet. Vad det var som fick honom att välja LiU råder det inget tvivel om.

– Det var elitgruppen som lockade. Jag gick på en mässa i Göteborg året innan och fick höra talas om LiU elitidrott. Sedan klaffade det bra med att det var en bra stad lagom långt hemifrån.

Etablerade

LiU elitidrott har funnits sedan 2007 och har sedan dess lockat talangfulla löpare och orienterare med mängder av medaljer från juniormästerskap till universitetet. Grundare till det hela är matematikläraren och löptränaren Peter Holgersson som till en början ofta gjorde reklam för projektet på tävlingar genom att prata med medaljörer och andra duktiga löpare.

– Nu har vi blivit etablerade och behöver vi inte göra så mycket reklam längre. De aktiva pratar med varandra när de är ute på tävlingar, säger Krister Hultberg som har tagit över huvudansvaret efter Peter Holgersson.

1,3 miljoner om året

Sedan premiäråret 2007 har projektet växt från att innehålla en handfull idrottare till att de tre senaste åren ha över 20 personer i elitgruppen. Universitetet lägger 1,3 miljoner om året på projektet, pengar som till stor del går till arvoden av sju ledare. Krister Hultberg är anställd på 40 procent vid sidan av sitt vanliga jobb som biologi-och kemilärare, men enligt honom själv lägger han 15–20 timmar i veckan ideellt på projektet.

– Jag vet att universitet tycker att det är bra reklam att man kan göra kombinationen elitidrott och studier. Alla universitet vill profilera sig och ha idrottsmöjligheter, det är lite prestige i det. Dessutom är orienterarna och löparna duktiga studenter. De är disciplinerade, klarar tentorna och tar sig oftast igenom studierna på den tiden de ska, säger Krister Hultberg.

De två första åren på LiU studerade Andreas Åhwall på heltid. Men med tanke på träningsläger, tävlingar, och cirka två timmar träning om dagen blev det för tufft i längden. Därför har han sänkt studietakten till 60 procent.

– Under de lugna perioderna går det att läsa på 100 procent, men under tentaperioderna är det tufft. När man åker på träningsläger missar man ofta något, läser man på deltid har man chans att komma ikapp.

”Bra sparring”

Ett 20-tal löpare har lockats till dagens intervallpass i Campushallen.Några ingår, precis som Andreas Åhwall, i LiU elitidrott. Andra tillhör den mer motionsinriktade studentföreningen Lithe syra som har växt från ett 30-tal medlemmar till cirka 150. Vidare är även tidigare LiU-studenter med på passet, som till exempel IK Akeles landslagslöpare Cecilia Kleist.

12 gånger 340 meter står på schemat för de flesta. Andreas Åhwall, som tillhör gruppens starkaste löpare, springer 440 meter. Samtliga ser pigga ut till en början. Men på femte intervallen börjar fler och fler grimasera allt tydligare. Efter den sjätte intervallen blir det en välbehövlig vila i några minuter.

Just sällskapet av duktiga löpare har varit det största lyftet sedan Andreas Åhwall lämnade Trollhättan för Linköping.

– Den allra största fördelen är att det alltid finns någon bra att träna med. En inomhushall är en bonus, men att ha bra sparring på passen är nummer ett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!