Bengtsson fyllde Smedstad

En världsstjärna på besök, klart att arenan fyllls då! Hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson fyllde Smedstad Ridcenter i Linköping när han höll clinic på fredagskvällen.

Trångt. 660 biljetter såldes till Rolf-Göran Bengtssons clinic.

Trångt. 660 biljetter såldes till Rolf-Göran Bengtssons clinic.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2018-01-05 22:00

Temat för den Tysklandsbaserade svenske hoppstjärnan var: Hur du höjer din och din hästs prestation och till sin hjälp för att påvisa vad man kan göra hade Rolf-Göran Bengtsson tagit med sig beridaren Bart van der Maath. Därtill var Holsteinerförbundets chefsberidare Ebba Johansson också på plats.

Samt som särskilt utvalda och inbjudna de östgötska toppryttarna Matilda Pettersson och Fredrik Spetz från Norrköping respektive Norsholm, båda tävlande för Åby ridklubb.

– Jättekul att få vara med på en clinic med Rolf-Göran, menade Matilda som hade med sig Head over Hills, den stora Linköpingsägda (Bernt Johansson) hästen som gjort sådan succé de två senaste säsongerna med Matilda och till och fört henne upp i närheten av landslaget.

Rutinerade Fredrik Spetz hade med sin förstahäst Dakar CC (ägare CC Holsteiner Breeding) och avslöjade att han ridit clinics förut för Bengtsson.

– Jag har ridit ganska många år på högre nivå där jag började redan som 16-åring, och jag red för honom i Falsterbo en gång och jag har även ridit för honom på någon landslagssamling när jag var mycket yngre. Att han nu kommer hit till Östergötland är väldigt uppskattat.

Och Rolf-Göran Bengtsson var inte sen att uppskatta Linköpingsanläggningen:

– Den ser väldigt fin ut. Anläggningen är ju gigantisk. Kul att få göra lite reklam för den också.

Det sa han på en kortare presskonferens före clinicen. Han gör för resten bara två sådana den här vintern. I Linköping och Umeå dagarna efter varandra. Men att han skulle börja syssla med clinics i större skala i framtiden ville han inte säga. Tvärtom.

– Det går inte att hålla på med det för mycket. Då tröttnar folk. Men jag vet ju att till exempel John Whitaker och Geoff Billington alltid drog ut på turnéer. Fast det är ju inte så mycket nytt man kan lära ut. Sadeln ligger fortfarande på ryggen och hästen har fyra ben.

Bengtsson som tävlingsmässigt har haft ett mellanår 2017 av olika anledningar, bland annat en pensionering av bästahästen Casall, vill blicka fram mot världseliten igen.

– Plötsligt är man fyra steg tillbaka och får börja om. Har man inga resultat får man inte heller så många inbjudningar till tävlingar. Så då måste jag hitta en annan väg.

Det gör han genom att matcha många yngre hästar. Och de som nått lite högre ålder matchas på tävlingar i främst Holland och Belgien som har många tävlingar.

Innebär inte det ändå något positivt och du kan vara hemma med familjen mer?

– Nej, det faktiskt tvärtom. Till stora tävlingar flyger man iväg på torsdagen och kommer hem på söndagen. Till mindre kör jag själv redan på onsdagen, men kommer i alla fall inte hem förrän söndag.

Rolf-Göran Bengtsson är en legendar i svensk hoppsport (men han började som fälttävlansryttare och har två SM-guld på ponny). Hans ord kanske inte är lag för andra ryttare och hästägare, men de kan vara viktiga att ta till sig. Som att det är oerhört viktigt med allt runt omkring tävlandet. Och att skötaren har en viktig uppgift och att organisationen sitter..

– Skötarna följer ju hästen i boxen och vet hur den beter sig och mår. Man får många svar av hästen om man se den lite oftare. Allt blir mycket lättare om det är bra organiserat. Att det finns en viss form av mönster i det hela. Och det gäller att hålla hästen så glad som möjligt.

Om träningens roll för ryttaren har han också synpunkter:

– Förr tänkte vi bara på hästarna. Det fanns inte tid att tänka på sig själv. Jag tror att de yngre ryttarna i dag tänker mer på sig själva. De tränar sin kropp mycket mer än vad jag gjorde.

Själv har han i flera år dragits med ljumskproblem och är säker på att de problemen inte hade uppstått om han tränat lite annorlunda. Tänkt mer på sin kropp.

Mental träning är också viktig, visst. Men nervös inför tävlingar är han inte. Då kan det vara mer nervöst att sitta och prata inför massa folk. Som han gjorde på Smedstad Ridcenter när Augusta Speiser från Speiser Qquestrian intervjuade honom i en soffa i manegen.

– Det är annorlunda, sa han.

Tränare, då? Vad kan en tränare göra?

– En tränare kan vara till stor hjälp på ett vidare plan. Inte bara själva ridträningen, utan vara ett bollplank.

Åskådaren Josefine Berger Esping, lärare och mentor på Vretagymnasiet, och hoppryttare, gillade vad hon såg på clinicen:

– Det är väldigt kul att få se en så stor världsstjärna i Linköping och intressant att det ändå handlar om grunderna. Bra arrangemang, tycker jag.

Björn Svensson, hästutbildare från Unghästverkstaden var förstås på plats bland de över 500 åskådarna. Vilka östgötska ryttare, var inte där, kan man undra. Alla verkade gilla vad de såg.

– Fantastiskt att Roffe har kommit så långt med unghästarna redan. Jättekul att få se honom här i Östergötland. Mer sånt.

Det kan det nog bli. För Josefine Linder på Smedstad Ridcenter såg mer än nöjd ut.

– Vi har sålt 660 biljetter. Fantastiskt.

Rolf-Göran Bengtsson

Född: 1962.

Uppvuxen: Södra Sandby, Skåne.

Yrke: Hoppryttare, tidigare mekaniker.

Bor: Breitenburg i Schelswig-Holstein, Tyskland.

Familj: Hustrun Evi Penzlin Bengtsson, dottern Pamina, 3.

Bland meriterna: OS-silver, individuellt, 2008, OS-silver, lag, 2004, EM-guld individuellt 2011, EM-silver, lag, 2001, EM-brons, individuellt, 2001, EM-brons, lag, 2013, seger i Global Champions tour 2016, Jerringpriset 2011.

Stall: Driver i dag eget stall på hustruns anläggning i Itzehoe, nära Breitenburg.

Historia: RGB jobbade som mekaniker men satsade som 24-åring 1986 helhjärtat på sin ridning. Flyttade efter tiotalet år till Holland och arbetade för Jan Tops innan han 2003 slog sig ihop med Bo Kristoffersen och drev stall i Breitenburg till förra året då han blev sin egen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!