I serien "Spelar det någon roll?" belyser Sporten trender, udda inslag och företeelser inom idrotten.
– Jag brukar faktiskt inte låta så mycket, men sen bara råkade jag börja när jag var på SM i Strongwoman. Det var ett lyft som jag var säker på att jag inte skulle klara men så bara skrek jag till och jag orkade lyfta stenen, säger Ellen B Åkesson, styrkelyftare strax innan hon ska utföra marklyftstestet.
Hur ofta stönar/vrålar du här på gymmet?
– Inte så ofta. Det är väl om man kör ett maxlyft och då tycker jag det kan hjälpa. Det är lite av en superpower, säger Ellen.
En del av att stönandet på gymmet kan verka obekvämt handlar enligt Ellen om den svenska kulturen.
– I Sverige är vi rätt så ovana vid att folk låter. Så på gymmet så kan vi nog bli lite störda, men det är också en plats för träning.
I vårt högst ovetenskapliga test så visade det sig att "stönet" faktiskt gav lite extra kraft. "Det blev lite lättare", sa Ellen efteråt. Men vad säger psykologerna?
EXPERTEN
– Till att börja med vill jag säga att jag har väldigt liten erfarenhet av att jobba med idrottare från idrotter där frustandet är vanligt, och därmed är ganska lite insatt i själva fenomenet, säger först Linköping FC:s idrottspsykologiska rådgivare, Erica Hellberg om "stön-fenomenet".
– Men. Med det sagt, så är alla människors beteenden inlärda på ett eller annat sätt. I dessa fall skulle jag tro att man ser hur framgångsrika tennisspelare eller tyngdlyftare gör, och imiterar det. Förmodligen kan coacherna också uppmuntra till detta i sin feedback eller själva göra dessa ljud när de visar övningar. Därför skulle det kunna vara så att när idrottarna sedan gör detta ljud i samband med ett styrkelyft eller tennisslag, så ger det sannolikt en känsla av att man gör momentet ”rätt”, vilket ger individen en känsla av att lyckas.
Ser du några risker med stönandet?
– Det skulle kunna innebära att vissa tennisspelare eller tyngdlyftare behöver lägga ner mer energi och större del av sitt fokus på att utföra frustandet i en inlärningsprocess, vilket då skulle kunna påverka möjligheten att tänka lika mycket på exempelvis tekniken. Det skulle eventuellt kunna ha en negativ påverkan på prestationen i denna fas. Men när momentet och frustandet är inlärt på en djupare nivå, så får de troligtvis en positiv känsla av att känna att de gör rätt, säger Erica.