"Vi går rakryggade ur den här finalserien"

Tårar och tomhet men ändå en stor stolthet. Guldet gled LHC ur händerna men kvar står tränaren Madeleine Östling som tagit laget till dubbla SM-finaler. "Det är helt otroligt att vi tog oss ända hit", säger hon.

21 mars 2019 21:25

"Kan hon få en minut till" sa nye sportchefen Josef Nilsson när LHC:s huvudtränare Madeleine Östling blev utkallad för intervjuer efter förlusten mot Luleå. Innanför omklädningsrumsdörren glimtade en tränare med ansiktet uppgivet ner i händerna. Till slut kom hon ut.

– Det är klart jag är besviken. Det är jättetråkigt. Men det som lyser klarast är att jag är så jävla stolt över det här laget, säger hon samtidigt som hon biter sig i läppen för att hålla tårarna tillbaka.

– Det var ingen som trodde på oss i början av säsongen. När vi hade spelat åtta matcher hade vi förlorat fem av dem och nu står vi här och är med i den jämnaste finalen över alla tider. Vi skakar dem verkligen. På en bättre dag hade guldet varit vårt. Jag är sjukt stolt. Det är mer stolthet än besvikelse. Men såklart är det samtidigt jävligt surt att vi inte tar guldet.

Linköping HC hade 2–0 i matcher mot guldfavoriten Luleå, men räckte inte till. Efter platt fall i match tre på hemmaplan, förlust på övertid i match fyra och en första period där de tappade allt i avgörandet, fick laget smaka på silver istället för guld.

– Det är små detaljer som avgör. Ett powerplay här, ett dåligt byte där... energi som sipprar ut från oss och går över till dem. Fråga Luleå varför de släpper 2–0 i matcher. Det här är hockey. Det här är sport. Så enkelt är det, säger Östling.

För egen del då? Du har coachat det här laget till två finaler.

– Jag är jättestolt över min prestation och även över gruppen som Kim (Martin Hasson) tagit ihop i år. Det är härliga människor som brinner för sporten. De har ställt upp i ur och skur. Tillsammans med mig och övriga ledare runt omkring tar vi oss så här långt. Kredd till oss alla.

Ändå förlorar ni ett guld.

– Det är klart vi gör det. Vi ville vinna guldet och står här med ingenting. Nu känns det jättesurt men vi går rakryggade ur den här finalserien. Vi spelar juste, vi spelar hårt, vi spelar snyggt, vi spelar fartfyllt, vi spelar spännande och det är tajt. Det är inte alla lag som kan stå så rakryggade.

Vad är nästa steg för den här truppen och för att ta det där guldet till nästa säsong?

– Vi får se. Vi kommer att ha en helt ny trupp till nästa säsong. Det är svårt för mig att svara på.

Vet du hur det ser ut på spelarfronten?

– Nej, men jag vet att jag har kontrakt, avslutar Östling och ler lite hemlighetsfullt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi