Törnqvists sköna fullträff

Henrik Törnqvist har väntat, väntat och – väntat. Till slut kom det. Målet.

6 januari 2015 21:35

– En fantastisk känsla. Helt magiskt. Jag började nästan att darra efteråt, sa Henrik Törnqvist.

Om det nu överhuvudtaget är möjligt att le med hela kroppen var det just det han gjorde. Linköpings HC hade gått från 1–2 till 3–2 i prestigeladdade toppmötet med HV 71 när 18-åringen kom in med pucken i offensiv zon och skaffade sig skottläge.

Pang.

Rakt upp i krysset bakom Gustav Wesslau efter 12.43 av slutperioden.

I 29:e matchen kom första SHL-målet.

– Jag vet att det ofta brukar finnas luckor däruppe. Lika bra att passa på och försöka göra det så snyggt som möjligt när chansen dyker upp, sa Henrik Törnqvist.

Han log.

Igen och igen och igen.

Uppflyttad från juniorlaget gör Motalakillen sin första A-lagssäsong och har tagit en mer eller mer ordinarie tröja i fjärdekedjan. På måndagen hamnade han mitt i uppmärksamheten och fick ett 50-tal supportrar att stanna kvar för att hylla matchhjälten på vägen från en tv-intervju och in i omklädningsrummet.

Målpucken fick han förstås på sedvanligt sätt med sig hem. Det har länge funnits en ledig plats i bokhyllan.

– Jag har haft mina chanser att göra mål tidigare, men inte riktigt fått till det, sa Henrik Törnqvist.

Hur mycket har du längtat?

– Sedan match ett. Haha.

Som alla andra lever drömmen om NHL, men talangen blev inte vald i draften förra sommaren och hoppas på en ny chans i år. Det gäller också junior-VM där han var en av de sista som valdes bort inför turneringen i Kanada.

– Klart att man hoppades, men jag hade ställt in mig på att inte komma med för att inte bli allt för ledsen och besviken. Jag har chansen nästa år också.

– Det är väl lite så man känner att "fan, nu ska jag bevisa att jag ska ha en plats", sa Henrik Törnqvist och parerade elegant en ryggdunkning från Daniel Rahimi.

Dan Tangnes, assisterande tränaren, sa:

– Kul för Törnqvist. Han jobbar alltid hårt och fick nu kliva fram som hjälte. Målet blev dessutom avgörande.

Så var det.

Efter fem raka trepoängare tog det tvärstopp för HV 71, som saknade motvapen när LHC kom starkt tillbaka i ett utsatt läge och bröt den negativa hemmasviten med tre raka förluster.

– Kul med matcher med mycket fart och med bra drag på läktarna. Vi spelade stabilt och sista perioden var riktigt bra, sa Henrik Törnqvist.

HV-tränaren Andreas Johansson suckade och sågade sitt lag fullständigt.

– Jag är väldigt besviken på vårt agerande. Det här har jag inte sett på länge. Att vi ledde med 2–1 var en gåva. Vi förtjänade att få pisk, sa Johansson.


Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten