Strejkande spelare kan straffas

Spelarna som tackar nej till landslaget kan riskera att straffas av förbundet. ”Jag har jättestor respekt för hur tjejerna känner, men så kan det bli”, säger Ulrika Wiklund.

15 augusti 2019 17:00

Hon är styrelseledamot i både Linköping HC och i SDHL, som är riksorganisationen för de svenska elitklubbarna på damsidan. Som många andra kunde hon häromdagen läsa om att 43 landslagsspelare går ut i strejk och bojkottar kommande samling för Damkronorna. Bland annat på grund av avsaknaden av ett avtal kring ekonomisk ersättning under landslagsuppdrag.

En aktion som förvånar Svenska ishockeyförbundet som i sin tur påpekar att det genom ett nytt avtal är klubbarna i SDHL som står för ersättningen till landslagsspelarna. Och formellt ger Ulrika Wiklund förbundet rätt.

Hon säger:

– Det är en komplex och svår fråga och jag har jättestor respekt för hur tjejerna känner, tänker och agerar. Men även om hjärtat säger en sak är det så att SDHL, det vill säga klubbarna, nu har tecknat ett avtal med förbundet där det står att spelarna ska finnas till förfogande för landslagsspel.

Så vad kan bli följden?

– Jag vet inte hur förbundet tänker, men det kan bli så att spelarna straffas med avstängning eller liknande. Fast det vet vi ingenting om just nu.

I avtalet mellan ishockeyförbundet och SDHL har ligan fått ta över de kommersiella rättigheterna. Problemet är att rättigheterna just nu är klart begränsade.

Ulrika Wiklund igen:

– Det går absolut åt rätt håll och vi märker att intresset ökar. Men det är ett långsiktigt arbete och det kommer att ta tid innan vi är där vi vill vara. Jag är själv engagerad för att jag vill jobba för att utveckla damhockeyn, för att få till bättre villkor och för att det ska bli en professionell liga.

Vad är er rekommendation till klubbarna?

– Det är tråkigt för alla parter att det blivit så här, men formellt finns ett avtal att följa. Det vi har sagt är att klubbarna ska tala om vad som gäller. Det är spelarna som har tagit till den här åtgärden som kan jämställas med en vild strejk på arbetsmarknaden.

Tre spelare från Linköping HC fanns med i den senaste landslagstruppen till nästa veckas samling: veteranerna Emilia Ramboldt och Pernilla Winberg samt nyförvärvet Isabell Palm. Sporten var under torsdagen med Ramboldt, som inte vill ge några kommentarer utan hänvisar till det skrivna brevet och till spelarorganisationen Sico.

Det är nu också helt klart att Damkronorna drar sig ur femnationsturneringen i Finland.

– Allting är inställt, säger förbundets informationsansvarige Anders Feltenmark till SVT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten