Roy: "Tycker jag kan spela bättre"

15 poäng på 16 matcher – men nöjd och belåten? Nja. "Jag kan spela bättre", säger LHC-stjärnan Derek Roy.

21 november 2017 09:00

Efter den skakiga starten på hösten har Linköpings HC gått betydligt bättre på slutet. Fem vinster på de sju senaste matcherna, sju poäng av nio möjliga under tuffa förra veckan – och ett rejält kliv uppåt i den jämna tabellen.

– Du kommer alltid att gå igenom tuffa perioder under en säsong. Kommer du bara ur dem blir du nästan alltid bättre av det. Det är ett sätt att den hårda vägen lära sig vad som krävs och jag tror att vi alla insett att vi måste göra vissa saker bättre. Mot slutet har det varit fler som spelat närmare sin potential, säger Derek Roy.

Du själv?

– Det gäller mig också. Absolut. Jag tycker att jag kan spela bättre. Det är nog sällan som du är nöjd. Jag vill och ska kunna hjälpa laget mer i täta situationer när det handlar om att vinna matcher och det skiljer något mål hit eller dit.

Med nästan 800 NHL-matcher i serie och slutspel har 34-åringen tidigare tagit plats och spelat en roll på den största scenen i hockeyvärlden. Allra vassast i Buffalo Sabres i slutet av 00-talet där han till och med höll ett snitt på över en poäng per match i NHL.

Nu har han ungefär samma facit i LHC under hösten.

15 poäng på 16 matcher och åter i laget efter en tids bortovaro på grund av skada.

– Skönt att vara tillbaka till det normala. Nu känns det bra igen. Målet är att ta hand om kroppen och i varje match från och med nu känna mig bättre och bättre, säger han.

Med Andrew Gordon avstängd i ytterligare några matcher efter fultacklingen mot HV i förra veckan har han tillfälligt tappat sin bäste lekkamrat i kedjan och senast matchades han i en nykomponerad lina med Emil Sylvegård och junioren Olle Lycksell.

Gick bra det också.

– Klart att jag saknar Gordon. Det gör vi alla. Han är en ledare för oss på alla sätt, både på isen och i omklädningsrummet, säger Derek Roy.

Är det någon som ska ta LHC till en framgångsrik vår så är det kanadensaren – som också har siktet inställt på spel i OS-hockeyn i Sydkorea senare i vinter. På grund av skadan tvingades han tacka nej till senaste landslagsturneringen.

– Jag hoppas komma med nästa gång och visa vad jag kan för att ta mig till OS, säger han.

Hur mycket tänker du på OS?

– Det är svårt att säga att du inte gör det. Det finns i bakhuvudet. Det är ett av målen jag haft sedan i somras och det driver mig att jobba hårdare och spela bättre.

Hur lever livet i Linköping annars?

– Det är jättebra. Nu kommer snön också. Det gillar jag.

Matchdags

Linköpings HC–Brynäs IF

SHL, Saab arena, tisdag 19.00 (C more live)

Corren tippar: 3–2

Läget i laget: Anton Björkman, Daniel Olsson Trkulja och Andrew Gordon saknas.

Notera: SM-finalisten Brynäs har haft en oväntat tuff höst, men tog tre viktiga poäng senast (5–3 mot Malmö).

Oddset: 1) 1,83 X) 4,15 2) 3,40.

Övriga matcher: Rögle–Örebro, Malmö–Frölunda, Luleå–Skellefteå, Växjö–Färjestad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten