Räkna med senare start nästa år

Här är en trolig konsekvens av ishockeyns svaga publiksiffror: Senare säsongsstart till nästa år.

24 september 2014 10:47

– Publiktillströmningen till arenorna är något som diskuteras på nästan alla våra gemensamma möten. Så lär det bli nu också. Siffrorna är inte överraskande, men det är klart att vi inte är nöjda, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber.

4 290 åskådare i måndagsmötet med Växjö var den klart sämsta publiksiffran någonsin på en SHL-(elitserie)match i Linköping. Det fanns förmildrande omständigheter med allsvenskt östgötaderby i Åtvidaberg, trav på Mantorp och hemmamatch så sent som i lördags.

Då kom 5 035 åskådare mot Örebro.

Den näst sämsta siffran hittills.

Mike Helber:

– Vi vet att hockeyn inte är lika het förrän vi "vänder klockorna" i oktober. När det blir mörkt är hockeyns tid och i år började serien rekordtidigt. Till nästa år minskas antalet matcher från 55 till 52, vilket gör att det kan finnas en möjlighet att starta senare.

Det är en fråga som diskuteras ute i klubbarna?

– Ja, det är inte bara här. Det är många klubbar som har samma bekymmer. Det finns en anledning till att NHL inte startar förrän i oktober. Å andra sidan spelar de till juni och det kan inte vi göra.

Efter drygt fyra omgångar spelade ligger det totala publiksnittet på 6 103 åskådare per match, vilket i sig är något högre än förra säsongens slutfacit. Men då ska sägas att de inledande derbymatcherna lockade storpublik till många arenor och att siffrorna rasat rejält på slutet.

Undersökningar visar att det ur publiksynpunkt är betydligt bättre att spela i slutet av veckorna.

– Växjömatchen skulle ha spelats på torsdag, men då är arenan uppbokad av Östgöta­forum. Då gick det inte att lösa på något annat sätt. Vi gör vad vi kan för att få spela så många matcher som möjligt på torsdagar och lördagar, säger Helber.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten