Positivt besked i skadedrabbat LHC

LHC går in i matchen mot Djurgården på en elfteplats i tabellen och vill vända den negativa trenden. Under fredagsträningen var kaptenen Eddie Larsson på is för första gången sedan hjärnskakningen samtidigt som Nick Sörensen var borta på grund av sjukdom.

22 februari 2019 13:07

Sebastian Karlsson är långtidsskadad samtidigt som Kristoffer Gunnarsson, Broc Little och Mattias Bäckman fortfarande är skadade. Dessutom var Nick Sörensen borta under fredagsträningen på grund av sjukdom.

– Han har varit magsjuk, men kan kanske spela imorgon, säger LHC-tränaren Tommy Jonsson.

Dock var målvakten Jonas Gustavsson tillbaka och Eddie Larsson tränade för första gången sedan sin huvudskada.

– Gustavsson har haft magsjuka i familjen och fick vara borta under torsdagen som en säkerhetsåtgärd. Eddie gjorde sina första övningar på väldigt länge. Nu får vi se hur det känns till nästa vecka. Han är i vilket fall inte aktuell till i morgon, säger Jonsson.

När det blåser motvind för ett lag i SHL är det allt som oftast huvudtränaren som får ta smällen av arga supportrar på sociala medier. Även i det här fallet har Tommy Jonsson varit den som blivit kritiserad när det gått tungt för laget.

– Jag vet att det fungerar så, jag har varit med så länge. Backar vi bandet någon månad var vi hyllade. Det är resultaten som styr hur man är som spelare och tränare. Så är det, säger Jonsson.

Flera pratar om att du borde ta en paus för att laget vann borta mot Skellefteå när du var sjuk.

Tommy skrattar till.

– Jaha, så om man har vunnit en match borta så...

– Vi vann ju innan då jag var med också. Ser man det så och tror att det är lösningen får man väl göra det.

Linköping ligger nu elva med 63 poäng, åtta ligger Rögle på 65 och sexa är Växjö på 68. Alltså är LHC två poäng från att spela play in och sex poäng från att vara direkt i slutspel.

– Det är otroligt jämnt. Men vi ser det också så att vi har haft en period nu som inte varit bra resultatmässigt och nu de senaste matcherna har det inte varit bra prestationsmässigt. Vi vet vad som gäller och vi vet vad vi vill. Vi vill fightas för en slutspelsplats.

Ändrar ni något i träningarna nu när det varit en negativ trend?

– Vi förändrar fokuseringsområden i det vi behöver bli bättre på.

Är det något speciellt fokus nu?

– Ja, vi har ju sagt försvarsspelet. Anfallsmässigt skapar vi tillräckligt mycket för att vinna hockeymatcher men släpper till för mycket. Vi måste släppa till mindre målchanser.

Min känsla är att det ofta ser ganska bra ut men att ni får djupa dippar i matcherna som straffar sig hårt.

– Ja, men det är lite mentalt. Det känns som att vi, i och med den perioden vi haft, blir av normala förklaringar lite sårbara när matcherna svänger. Det är också något vi försöker jobba med. Att vi bara ska köra på.

Ni har en mental coach. Kommer han in extra mycket nu när det går tyngre?

– Han har alltid funnits där och finns där hela tiden. Sedan är det enklare sagt än gjort med den mentala biten. Det är lätt att säga "gör inte så och tänk inte så". Men vi gör vårt bästa och försöker få alla att ha tillit till sig själva och till varandra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi