Nye LHC-backen: "Det är mitt jobb att göra"

Fem frågor på ett papper. Uppdraget för Sam Lofquist: ”Visa oss vad du kan om Sverige!”

Sam Lofquist beskriver sig så här som spelare: ”Mina största styrkor är skridskoåkningen och skottet. Jag ses nog mest som offensiv back, men sätter även stolthet i jobbet bakåt.”

Sam Lofquist beskriver sig så här som spelare: ”Mina största styrkor är skridskoåkningen och skottet. Jag ses nog mest som offensiv back, men sätter även stolthet i jobbet bakåt.”

Foto: Per Bergsten

Ishockey2019-10-24 17:00

Tittar ni i faktarutan härintill så förstår ni att nye LHC-backen kan vara rätt belåten med resultatet, även om han inte riktigt lyckades pricka rätt på antalet invånare eller få fram namnet på statsminister Stefan Löfven. Men hur mycket kan man kräva?

– Sverige är viktigt både för mig och för min familj. Jag är stolt över mitt ursprung och har alltid velat komma tillbaka för att spela här, säger svenskättade 29-åringen.

I slutet av 1800- och början av 1900-talet lämnade hundratusentals människor Sverige för att söka en bättre framtid i Amerika. Sam Lofquists farfarsfarfar hamnade i Fitchburg utanför Massachusetts och skapade sig ett liv där.

– Det är länge sen nu, men namnet Lofquist lever kvar. Min fru har också svenska rötter och när vår son föddes för ett och ett halvt år sedan döpte vi honom till Thor. Jag är intresserad av historia och Sverige är viktigt för oss. På något sätt känns det som ett andra hem.

Vad vet du om Linköping?

– Att det är en universitetsstad med runt 160 000 invånare. Jag är nyfiken och försöker utforska där jag är, upptäcka nya platser och kulturer. Det ska bli kul att göra svenska saker igen. Som att fika. Haha.

Språket?

– Jag kan prata lite svenska, men inte mycket, säger han.

På svenska.

– Du vet, det finns i bakhuvudet. Ge mig lite tid, så ska jag försöka få fram det mer. 

På engelska.

Han är en globetrotter i ishockeyns tjänst. Till nästa vecka ska alla papper vara klara så att den offensivinriktade backen kan göra efterlängtad SHL-debut.

– Det har gått sju veckor sedan senaste matchen, men jag är redo. Som spelare vill du inget annat än att spela,  så det har varit frustrerande, men jag har tränat bra i Minnesota. Jag vill se till att vi tar oss uppåt i tabellen. Det är mitt jobb att göra.

Du blir inte avskräckt av jumboplatsen?

– Nej, jag ser det som en utmaning. När jag hörde att Linköping var intresserat gick det fort. Jag tittade på truppen, pratade med olika personer och alla sa att laget är bättre än vad tabellen visar. En annan sak om de sagt att ”de är i botten och det är där de hör hemma.”

Hur är det att så sent komma in i ett nytt lag?

– Inga problem alls. Jag har gjort det många gånger tidigare och tycker om det. Jag kan komma in med ny energi genom att vara en glad kille som jobbar hårt. 

Spelat med någon tidigare?

– Ja, jag känner Broc (Little), Peppe (Lundh) och Mikael Frycklund. Kul att träffa på bekanta ansikten. Intrycken är positiva så här långt. Ta bara arenan. Världsklass, säger han och tittar runt där vi sitter på läktarplats.

Han har ett förflutet på svensk mark i Oskarshamn och Djurgården och har svarat för några starka säsonger i olika ligor efter det. I fjol blev det elva poäng på 18 matcher i KHL-klubben Kunlun Red Star och i våras skrev han på ett tvåårskontrakt med Sibir Novosibirsk. 

Men just före seriestart blev det av olika anledningar snabb skilsmässa och sedan dess har han tränat i väntan på en ny klubb.

– Som hockeyspelare måste du känna att det beslutet är rätt och allt faller på plats. Det gjorde det nu.

Det har inte blivit några matcher i NHL.

– Nej, en träningsmatch mot St Louis i fjol. Det är allt. Jag hade min chans då och skulle bli väldigt överraskad om den dök upp igen. Jag tror inte att det kommer att hända. Men jag tycker verkligen om att spela här också, säger Sam Lofquist innan vi går vidare för att ta några bilder på annan plats i arenan.

Jag tänker att är han lika bra på isen som han är trevlig så kommer det här att bli bra.

Vad vet du om Sverige?

Hur många invånare?

–  Nio miljoner. (Drygt tio)

Statsminister?

– Det borde jag veta…men tyvärr. När du säger det kommer jag att känna igen det. (Stefan Löfven)

Vilken svensk fotbollsspelare dominerar i Los Angeles?

– Lätt. Min frus kusin är gift med en svensk kille och deras barn är Zlatan-fans.

Sveriges fem största kommuner?

– Stockholm, Göteborg, Malmö…men sen? Linköping, kanske? Örebro? (Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping)

Till sist: vad heter din nya hemmaarena?

– Saab arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!