Linköping ska utmana Luleå

Luleå i nytt Champions cup-spel i New York, tolv direktsända matcher i Cmore, Östergötlands lag LHC siktar på ny SM-final, och mästarklubben börjar med förmiddagsträningar.

LHC:s Anna Kjellbin satte båda puckarna i nät i kickoffens inledande targetshooting. Kanske ett tecken på framgång i vinter?

LHC:s Anna Kjellbin satte båda puckarna i nät i kickoffens inledande targetshooting. Kanske ett tecken på framgång i vinter?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

ISHOCKEY2018-09-03 13:42

LÄS OCKSÅ: Bollius: Därför ska dörren till SDHL vara vidöppen

Trots en svag period för Damkronorna, som dissats av till och med Sveriges olympiska kommitté, så är det mycket spännande som händer i svensk damhockey.

Detta var tydligt på måndagen när de tio SDHL-lagens representanter mötte media på Casino Cosmopol i Stockholm.

Det stod tydligt klart på träffen att Luleå är favorit till att försvara SM-guldet efter finalsegern mot Linköping i våras.

– Luleå har ett bra lag, men jag har inget emot att vara underdog, säger LHC:s back Anna Kjellbin.

– Alla lag känns taggade. Vi tar steg, men det är hård konkurrens, säger LHC-tränaren Madeleine Östling.

Alla lag fick rösta på vilket lag som tar SM-guldet när vintern är över och slutspelet, som i år består av möten i bäst av fem matcher, har spelats. Luleå fick fyra röster, uppstickaren Leksand överraskande två och Brynäs, Djurgården och LHC var sin röst. SDE:s tränare Shane Warschaw tyckte att alla lag kan vinna, medan AIK, Göteborg, HV71 och Modo blev utan röst.

LHC startar SDHL på fredag kväll, mot Luleå i en SM-finalrepris i Stångebrohallen. Av grundseriens hemmamatcher kommer LHC att ungefär spela två tredjedelar i Stångebro och en tredjedel i den stora borgen Saab arena. Match två är redan på söndag, mot Göteborg hemma, medan Luleå startar med en bortahelg med tre matcher på tre dagar.

– Jag tycker alltid att vi börjar med Linköping. LHC är alltid bra och har inte sämre spelare i år. Det blir en tuff match, säger Luleås spelare Johanna Fällman om premiären.

Luleås tränare Fredrik Glader axlar gärna ansvaret att vara favorit. Målsättningen är att försvara guldet och det är ingen hemlighet att Luleå kommit långt i fråga om resurser och förutsättningar.

Luleå kommer i år att börja träna förmiddagar, för att få bättre återhämtning, och det är så som Johanna Fällman lite skämtsamt säger:

– Jag går hellre mosig till jobbet efter träning än tvärtom.

Luleås vision på sikt är att alla i laget ska kunna ha hockeyn som ett arbete, att alla seniorspelare kan ha ersättning.

– När matcher nu visas i Cmore kan vi marknadsföra allting bättre, säger Fredrik Glader.

LHC:s mål är också att hotta upp allting kring laget och hockeyn. Klubben vill både jaga ett nytt guld och öka publiken ordentligt.

– Det där går ju hand i hand, säger klubbdirektören Anders Mäki.

Tränaren Madeleine Östling är inför sin andra säsong taggat för en hård fajt. Inte bara den eventuella guldkampen mot Luleå, utan mot de andra nio bra lagen också. Serien utvecklas hela tiden.

Om spelaromsättningen i LHC säger Östling:

– Vi har behållit många spelare och har samma stomme. Spelet har vi, med sex nya spelare ska det lösa sig. Jag är nöjd med karaktärerna som vi har fått in.

Antalet importer diskuterades också på kickoffen och där har LHC sin inställning klar: Bra värvningar ger input, men man måste samtidigt jobba med den lokala återväxten.

– Importerna tillför spets och ligan behöver importer. Samtidigt är vi noga med vårt division 1-lag som har två platser i A-laget. Där finns det chans att testa ligaspel. Samtidigt jobbar vi med hockeygymnasiet, säger Madeleine Östling.

Kort om SDHL-kickoffen

2019 är det 50 år sedan den första damhockeymatchen spelades i Sverige. 2006 startade LHC:s elitsatsning, som mynnade ut i två SM-guld 2014 och 2015. Silver, brons och silver har LHC tagit de tre senaste åren i ligan. SDHL:s mål är att bli en av de bästa ligorna i världen och vara den ledande ligan i Europa. Svenska ishockeyförbundet har startat en utvecklingsgrupp för att få fler tjejer att fortsätta spela hockey och för att utveckla damhockeyn i stort. Folk från både herrhockeyn och damhockeyn sitter med. Totalt cirka 250 svenska seniortjejer är aktiva spelare i dag. Både bredden och toppen behöver förbättras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!