– Klart att det vore fantastiskt att komma med där. Jag borde vara ganska nära och ha en bra chans. Det är ett stort mål med den här säsongen.

Så uttryckte sig LHC-forwarden efter 3–5-förlusten mot Örebro i lördags.

Den fick honom förstås att sucka tungt, men när det som väntar i vår kom på tal leendet snart tillbaka.

VM.

Säg Ungern...och vad tänker du på då?

Budapest. Nya hårda flyktinglagar. Gulaschsoppa. Revolten 1956. Franz Lizst.

Ishockey. . . nja, knappast, va?

Men tro det eller ej, i vår spelar Ungern i A-VM efter att ha tagit steget upp från andradivisionen i fjol.

– Direkt när det blev seger mot Polen i den avgörande matchen i fjol kände jag att "nu ska jag göra allt för att komma med". Att jag fått spela så mycket i SHL under hösten är ett steg på vägen, säger Vilmos Gallo.

19-åringen, som efter diverse skador fått ta klivet upp från juniorlaget, är ensam ungrare i högsta serien och garanterat en av de LHC-spelare med bäst chanser att få möta våren i St Petersburg. Närmast väntar dock spel med juniorlandslaget under SHL-uppehållet inom kort.

Han har onekligen en spännande hockeykarriär att se fram emot – men också bakom sig.

Började tidigt hemma i Ungern, flyttade till Flemmingsberg i Stockholm som 13-åring för att utvecklas mer ("första året bodde jag hos en familj, sedan kom också mamma och pappa hit") och hamnade för några år sedan i Linköping.

– Man ser hur mycket som kan förändras. I Flemmingsberg var jag till att börja med sämst i laget. Men det blev bättre och. . . ja, nu är jag här. Jag njuter av varje sekund med A-laget. Det är kul att få komma upp och visa vad man går för, säger Vilmos Gallo.

Dan Tangnes, tränaren, jämför honom med en jordfräs. En hårt jobbande forward med oftast runt sex till åtta minuters speltid i fjärdekedjan. Rivig. Jobbig att möta. Fortfarande väntar han dock på första poängen i SHL-sammanhang.

Senaste gången som Ungern var med i A-VM var förresten 2009 då det blev förlust i samtliga sex matcher. I Sverige finns också Janos Hari i Leksand, men de allra flesta landslagsspelarna hämtas från Székesfehérvár där förre LHC-målvakten Christian Engstrand gjorde en sejour i fjol.

– Det är många som ser fram emot att vi ska få mäta oss med de stora igen. Vi har riktigt bra fans. Och sen möter vi Slovakien direkt. Det blir som en hatmatch, säger Vilmos Gallo med ett leende.