LHC vill bygga med mer svenskt

Ett av målen med LHC-truppen nästa säsong: att bygga mer svenskt.

8 april 2019 12:30

– Det viktigaste är naturligtvis att spelarna är bra. Inte var de kommer ifrån. Men jag tror att det kan finnas en fördel med att bygga så inhemskt som möjligt, säger general managern Niklas Persson.

Slutar du säsongen tidigt får du börja tidigt med försäsongen och på måndagen var det återsamling för Linköping HC efter det bittra uttåget redan efter grundserien. Missat slutspel – för första gången sedan 2012.

För Niklas Persson väntar till att börja med att göra klart med tränare och enligt våra uppgifter är, som vi berättat tidigare, Bert Robertsson den hetaste kandidaten. Persson vill inte kommentera det, men förnekar inte att han träffade förre Skellefteåtränaren i fredags.

– Ja, det var ett bra möte. Jag har haft bra möten med alla tränare som jag pratat och pratar med. De står för lite olika saker, men är trygga i sitt ledarskap och passar bra in på det vi söker, säger han.

Hur många kandidater har du kvar?

– Jag skulle säga tre.

Räknar du med att det ska vara klart i veckan? Eller hoppas på, kanske?

– Hoppas på är bättre. Det kan man säga att jag gör. Ingenting är klart förrän det är påskrivet.

Parallellt med tränarjakten ska truppen formas och två av nyförvärven, Mikael Frycklund och Max Lindroth, fanns på plats när träningen nystartade. Två svenska nyförvärv och planen är att det ska bli fler.

LHC vill bygga en tydligare och starkare inhemsk kärna.

– Utan att ta någonting från importerna så finns det exempel på dem som av olika anledningar tappat någon procent i slutspelet. Det är min egen känsla som också är baserad på mina år som spelare, säger Niklas Persson.

Med tillägget:

– I grund och botten är det alldeles lysande om killarna kommer från Linköping eller har spelat här tidigare.

Det är ingen hemlighet att backarna Klas Dahlbeck, Gustav Forsling och Jonas Junland är tre drömnamn.

– Jag tror inte att någon av dem spelar hos oss nästa säsong. Däremot vet alla tre om att de är välkomna och att jag vill att de ska göra det, säger Persson, som också håller kontakten med exempelvis Patrik Zackrisson, som dock har ett år kvar på sitt kontrakt i Ryssland.

I övrigt från första träningen:

Mattias Bäckman, som fick större delen av förra säsongen förstörd på grund av en svårbestämd och svårläkt skada i ryggen/höften/ljumsken, körde på egen hand, men har fått försiktigt positiva besked efter besök hos specialister i Stockholm.

– Det kommer att ta tid, men det känns lite bättre. Fördelen nu är att jag inte behöver jäkta. Det är i augusti–september som jag ska vara tillbaka på allvar, säger han.

Backen Almen Bibic var inte med alls, utan tränar just nu själv. Det talar ytterligare för att han är på väg till en annan klubb.

Nick Sörensen lider fortfarande av sviterna efter den hjärnskakning han ådrog sig mot Frölunda i slutet av serien och det är osäkert när han kan vara tillbaka i träning. Dan Pettersson har problem med ett knä och rehabtränar just nu.

Niklas Persson vill inte kommentera det, men allt mer talar för att Derek Roy inte spelar vidare i LHC. Parterna har inte kommit närmare varandra och det talar för att centerstjärnan väljer att spela vidare någon annanstans.

Persson har tidigare öppnat för att en och en annan spelare med kontrakt kan få lämna och en av dem som ryktas om är Joe Whitney. Men planen just nu är att amerikanen blir kvar och att han ska komma bättre förberedd till hösten.

– Det kan alltid hända saker, men han är LHC-spelare och både han och vi hoppas få ut mer nästa säsong, säger Niklas Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten