LHC kunde vända trenden

Det var en tålamodsmatch, mellan två lag som har toppambitioner. Till slut kunde Linköping HC vinna och vända trenden i SDHL.

21 januari 2019 21:00

2–0 (0–0, 0–0, 2–0) blev det mot HV71 och LHC, utan landslagsuttagna Pernilla Winberg som inte är helt spelklar efter skada, gjorde alltså som laget brukar mot E4-systrarna från Jönköping.

Fyra raka segrar i E4-derbyn har LHC den här säsongen.

– Vi är ett litet svart spöke för HV. Vi steppar upp i de här derbymatcherna. Jätteviktigt att vi kan komma tillbaka på det vinnande spåret, säger LHC:s tränare Madeleine Östling.

Det var ödsligt i Kinnarps arena, med bara ett 70-tal personer på plats. Det var bara kampsången i högtalarna som påminde om herrderbyna mellan HV och LHC när hemmalaget skrinnade ut på isen till respektive period.

Tabellfyran HV kom till match med en positiv trend, tre raka segrar, medan trean LHC åkt på två raka förluster. Men å andra sidan hade LHC plus i inbördes möten.

Spänningen och skridskoåkningen var det inget fel på, en bra SDHL-match där dock båda lagens målvakter, Alba Gonzalo i HV71 och Eveliina Suonpää i LHC, överglänste utespelarna.

HV:s snabba forward från förstakedjan, Sanni Hakala, skrinnade sig fri i första perioden och LHC:s förstafemma-back Emilia Ramboldt tvingades haka upp henne, med straff som följd. Straffen lades av Jessica Healey, men inte bättre än att Eveliina Suonpää kunde rädda.

Det var en jämn, fartfylld, men lite chansfattig förstaperiod.

I andra perioden var det LHC som skapade lite mer, bland annat genom Denise Altmann som visade sin rutin genom att kunna hålla i pucken. Inte heller Altmann kunde dock överlista Alba Gonzalo och hennes backar.

Samtidigt var HV hela tiden farligt och Eveliina Suonpää tvingades bland annat till en dubbelräddning.

I tredje perioden hade LHC tidigt en bra chans genom Nicole Söndergaard Jensen, men skottet gick över. Även Madelen Haug Hansen fick ett läge, men sköt också utanför.

Det var en styrning som gav det efterlängtade målet till 1–0 i mitten av slutakten. Just Nicole Söndergaard Jensen höll sig framme, på skottpass från Sidney Morin.

Jublet ekade långt, ända in i LHC-båset hos ett Linköpingslag som verkligen behöver segrar nu för att komma till ett slutspel med ett gott självförtroende.

Även 2–0 kom i slutet, genom Sidney Morin på pass från Denise Altmann.

– Med skador i laget visar vi en kampmoral. Starkt att slå HV som vunnit mot Luleå nyligen. Alla vill göra skillnad, säger Madeleine Östling som berömmer hela laget.

LHC spelar nu vidare mot AIK borta på onsdag i Ulriksdals IP:s hall tre i Stockholm.

Efter återstår bara tre matcher av grundserien, fram till 2 februari. Sedan ska det spelas SM-slutspel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius