Det pratades om och gjordes en utvärdering kring det för sju–åtta år sedan, men då blev det inget och SHL-klubben valde att fortsätta i ren föreningsform. Främst beroende på de då höga kostnaderna för eventuella polisinsatser för aktiebolag. Nu har reglerna ändrats och LHC startade i höstas en ny analys över vad det skulle innebära att i stället driva elitverksamheten i bolagsform.
Och den här gången är tongångarna betydligt mer positiva i ledningsgruppen. Målet är att kalla till ett extra årsmöte under våren för att den genomgripande förändringen ska gälla redan från nästa räkenskapsår.
Förslag
Anders Mäki säger:
– Det lutar starkt åt att det kommer ett förslag från styrelsen. Sedan är det upp till medlemmarna att avgöra. Vi har diskuterat mycket med andra klubbar som tagit steget tidigare och de upplever en ekonomisk förbättring som ger mer pengar att investera i det sportsliga.
Det är ingen hemlighet att LHC, liksom många andra klubbar, har det tufft att få plus och minus att gå ihop. Förra säsongen backades med två miljoner och nu krävs slutspel för att det ska finnas en chans att det ska sluta med svarta siffror. Att placera elitverksamheten i ett aktiebolag – ungdomsverksamheten blir kvar i den gamla föreningen – anses gynna de ekonomiska förutsättningarna. Inte minst handlar det om möjligheterna att dra av för moms, vilket exempelvis gör material och resor betydligt billigare.
Känsla
Av SHL-klubbarna var Djurgården och Modo först med att bolagisera. Senare har Växjö, Modo och Örebro följt efter.
– Jag förstår att det kan finnas en viktig skillnad i känslan mellan förening och bolag. Jag har den största respekt för det och kan känna det själv. Men i grunden blir det ingen praktisk skillnad, säger Anders Mäki.