LHC-forwarden: "Är superladdad"

Det är ett stort steg från Shanghai till Linköping. Patrik Lundh har tagit det. "Jag är superladdad", säger nye LHC-forwarden.

30 juli 2019 06:00

Det var lite som första dagen i skolan.

Minns ni?

Förväntan och spänning i luften. Många frågor, många skratt.

Efter en månads uppehåll från den kollektiva träningen var det på måndagen återsamling och nystart inför den säsong som väntar för Linköping HC. Alla spelare på plats, med undantag för Adam Ginning som är med juniorlandslaget i USA.

För Patrik Lundh betydde det också första dagen med nya laget.

– Jag är jätteglad och superladdad att vara här. Det känns spännande att få checka in och träffa alla, säger 31-åringen efter att ha klarat av diverse tester och ett lättare (nåja) ispass för att testa utrustning och åka av sig diverse sommarrost.

Efter att ha spelat i Lidingö, Djurgården, Almtuna, Malmö, Karlskoga, Färjestad, Växjö och Djurgården igen var det under fjolåret dags för stockholmaren att pröva spel i utlandet för första gången.

Med Kunlun Red Star i KHL.

I kinesiska jättestaden Shanghai med över 26 miljoner invånare. Ingen klassisk hockeymark, men likväl ett stort äventyr för en svensk hockeyspelare.

– Klart att det var speciellt och ett äventyr att få testa på det. Det ångrar jag absolut inte. Hockeyn är kanske inte så stor i Kina, men det finns en marknad och den är definitivt på frammarsch. Man försöker bygga upp något som ska bli större och jag känner att jag fick vara med på starten på en resa mot något som kan bli väldigt stort, säger Patrik Lundh.

Det där sista med starten på en resa skulle möjligen även kunna appliceras på Linköping HC. Med Niklas Persson och Bert Robertsson, nye general managern och nye tränaren, vid rodret byggs det om och byggs det nytt.

Många väntar på den toppcenter som ännu inte presenterats ("jag letar inte aktivt just nu", säger Persson), men värvningen av Patrik Lundh för några veckor sedan var ändå något som fick mungiporna att peka uppåt på LHC-fansen. Inte minst för att han tidigare tagit SM-guld med både Färjestad och Växjö – och nu ska vara med och injicera nödvändig vinnarmentalitet i Linköping.

Han säger:

– Absolut. Det hoppas jag på. Jag har ändå varit med ett tag och samlat på mig en del erfarenheter. Jag har också varit ung och sett upp till spelare som med sin proffsighet varit ledare i olika lag. Vissa delar har man snappat upp och det ska jag försöka att dela med mig av.

– Allting är möjligt. Du har nästan en hel säsong på dig att bygga ihop en stark grupp där alla litar på varandra. Sen, när det börjar närma sig slutspel, tajtas allting till. Ett stjärnlag kan förlora mot ett sammansvetsat lag med mindre namnkunniga spelare. Mer än något annat gäller att få ihop ett lag och det har vi alla chanser att få här. Jag har höga ambitioner.

Efter säsongen i KHL var han till att börja med inställd på att fortsätta utomlands, men när inget tillräckligt spännande dök togs beslutet att återvända till Sverige.

Sedan gick det fort att komma överens med LHC.

– Jag fick ett superproffsigt bemötande och för både mig och familjen kändes det helt rätt. Jag har tränat mycket själv i sommar, men nu är jag på plats och får vara med och bygga ihop något som ett lag.

Till att börja med hade han mestadels en defensiv roll i Kunlun, men fick mer offensiva uppdrag vart efter. Till slut blev det 21 poäng på 61 matcher.

– Totalt sett tycker jag att jag gjorde en rätt bra säsong, säger han.

Och nu?

– Jag vill spela mycket och bidra både framåt, bakåt och utanför isen.

Ytterforward eller center?

– Jag har mest spelat på kanten, men egentligen spelar det inte så stor roll. Spelar du mycket tillsammans och hittar rätt kemi i en kedja finns det alltid någon som täcker upp för dig.

Fakta

Patrik Lundh

Född: 12 juni 1988.

Längd–vikt: 179 cm–80 kg.

Familj: Fru och två barn, Olivia och August.

SM-guld: Två, med Färjestad (2011) och Växjö (2015).

Poängmässigt bästa SHL-säsong: 40 poäng för Djurgården 2017–18.

Aktuell: Värvad till LHC från Kunlun i KHL.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten