KLART: LHC sparkar Jonsson

Tommy Jonsson lämnar Linköping HC med omedelbar verkan efter att laget missat slutspel. Det blev bara en säsong i klubben för tränaren.

15 mars 2019 12:23

– Klart att det är ett tufft beslut att ta och att lämna. Det är ingenting som man vill göra bland det första man gör. Men utifrån utvecklingen och de sportsliga resultaten känns det som rätt beslut, säger general managern Niklas Persson.

När säsongen tog slut efter förlusten mot HV 71 i torsdags innebar det också att säsongen tog slut och att Fredrik Emvall lämnade sportchefsjobbet. Niklas Perssons första åtgärd: att sparka Tommy Jonsson.

– Vi har funderat under en tid hur vi ska göra och känslan är att vi behöver ta ett omtag och hitta en ny riktning. Då väljer vi en annan väg, säger Persson.

Var det ditt beslut?

– Ja, det är det. Sen har jag självklart även bollat med andra.

Hur tog Tommy Jonsson beskedet?

– Klart att han blev besviken. Men vi hade ett helt okej samtal.

Vet ni vem ni vill ha in i stället?

– Det finns en tanke om vad vi vill och om vad vi vill se. Men inte så att det finns något namn klart eller som vi förhandlar med. Det arbetet börjar nu.

Även övriga tränare – Klas Östman, Johan Åkerman och Mikael Vernblom – har kontrakt ett år till. Vad händer där?

– Exakt hur det kommer att se ut är inte klart, men mitt mål är att de i någon form ska finnas med i den nya konstellationen.

Vad blir ditt fokus nu: att hitta ny tränare eller nya spelare?

– Det blir både och.

Anders Bouvin, tillförordnad klubbdirektör i LHC, säger till klubbena hemsida:

– Precis som Niklas säger så måste vi ta ut en ny riktning. Vår treårsplan ska börja verkställas till hösten och vi behöver flytta fram våra positioner. Jag har fullt förtroende för det beslut som Niklas har fattat i den här frågan.

Tommy Jonsson tog SM-guld med Brynäs, men har därefter haft det tyngre och fått lämna både Brynäs och Björklöven i förtid. Han värvades till Linköping i våras efter Dan Tangnes sena avhopp.

LHC inledde starkt i höstas, men har sedan haft en mycket svag säsong och Jonsson har inte lyckats vända den negativa trenden. Det var bara andra gången på 16 säsonger som LHC missade SM-slutspel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten Marcus Nyenger