Japansk stjärna är klar för LHC

En av Japans största ishockeystjärnor kommer till Linköping. 22-åriga Haruka Toko blir sista spelaren in i LHC inför den säsong som väntar.

1 augusti 2019 21:22

– Vi har haft kontakt ett tag och det känns jättebra att ha det klart. Vi åkte och hämtade henne idag, sa Madeleine Östling efter avklarad träning inför publik i Stångebrohallen.

Till skillnad från på herrsidan är stora delar av truppen ännu inte på plats i Linköping, men Haruka Toko är det. Efter Chiho Osawa, som gjort det alldeles utmärkt i Luleå, blir hon den andra japanska spelaren i den högsta svenska damhockeyligan.

Och Östling tror mycket på värvningen.

– En riktigt bra spelare som säkert kommer att göra avtryck. En av de allra bästa i deras landslag, säger hon.

Forwarden, född i mars 1997 i Hokkaido, kommer närmast från Seibu Princess Rabbits och har varit given i Japans landslag under de senaste åren. Hon spelade VM i våras och OS säsongen dessförinnan.

Nu värvas hon till Linköping och blir den avslutande pusselbiten i det lagbygge som jagar revansch efter den bittra finalförlusten mot Luleå i våras. Samtidigt är det många andra klubbar som storsatsar och konkurrensen ser allt vassare ut.

– Man säger samma sak varje år, men det kommer verkligen att bli tajt i vinter, säger Madeleine Östling.

Hur står sig LHC jämfört med i fjol?

– Det där är alltid svårt att jämföra. Men man kan säga att vi har lite andra spelartyper nu. Lite mer av hårt arbetande spelare, mycket attityd och karaktär, men jag tycker ändå att vi har bra med skicklighet för att göra mål.

LHC-truppen blir inte fulltalig förrän i slutet av augusti. Sist att anlända till Linköping blir välmeriterade amerikanska syskonduon Zoe och Tori Hickel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten