Holös: "Då är det mitt fel och ingen annans"

Näst sämsta laget bakåt mot bästa laget framåt. Hur sjutton ska det gå? "Låter som en dålig kombo", sa Jonas Holös.

Jonas Holös vill se bättring - av laget och av sig själv. Närmast väntar Färjestad. "Jag har varit där i fyra säsonger, så klart det är lite speciellt. Men inte så många är kvar i laget", säger han.

Jonas Holös vill se bättring - av laget och av sig själv. Närmast väntar Färjestad. "Jag har varit där i fyra säsonger, så klart det är lite speciellt. Men inte så många är kvar i laget", säger han.

Foto: Per Bergsten

Ishockey2019-10-24 07:00

LHC-backen skrattade gott efter avslutad onsdagsträning i Saab arena.

Den svaga starten till trots verkade det i alla fall inte vara något fel på humöret inför hemmamötet med Färjestad. 2–3-förlusten mot Oskarshamn häromsistens innebar att Linköping HC rasade ned som tabelljumbo och att det i fortsättningen bara kan gå åt ett håll.

Uppåt.

– Vi måste så klart vara medvetna om att Färjestad har många offensivt skickliga spelare. Det gäller att ge dem så lite utrymme och chanser som möjligt för att få dem frustrerade. Då kan det bli så att de tappar humöret och drar på sig utvisningar.

– Jag tror att Färjestad känner att de ska vara bättre än oss i det här läget, men vi ska ge dem en tuff kamp och visa att det inte är så roligt som de tror att komma hit, säger Jonas Holös.

31-åringen är lagkapten i norska landslaget, har gjort massor av VM är och står sedan tidigare noterad för sex SHL-säsonger i Färjestad och Växjö. I somras värvad till Linköping från schweiziska Fribourg-Gotteron för att ta en stor roll som ledare på isen och i omklädningsrummet.

Med i snitt 22.54 minuter på isen är han den som spelat klart mest i LHC och bara med Luleås Erik Gustavsson och Djurgårdens Marcus Högström före sig i den statistiken.

– Så här långt har jag väl varit ungefär som laget. Tidvis bra, tidvis riktigt dålig. Så ska det inte vara. Jag sätter press på mig själv att jag ska vara stabil i alla matcher och i alla lägen. Göra få misstag. Det är mitt spel. Nu har jag också missat för mycket på slutet. 

– För min del handlar det om att ta ansvar för det jag gör. Inte skylla ifrån mig. Ibland blir det fel och då är det mitt fel och ingen annans. Jag kan inte bara skjuta iväg puckar för att göra det så enkelt som möjligt. Försöker du ge ifrån dig ansvaret händer ingenting. Jag har varit med om det också. Då får det bli ett misstag ibland, men att du ändå försöker, säger Jonas Holös.

Ärligt talat: hur ofta går du in och kollar tabellen på sidan 358 på text-tv?

– Haha. Det blir inte så ofta. Någon gång ibland. Men jag vet ju var vi ligger och att det inte är så lång väg för att ta oss upp några platser. Jag har koll på vilka lag som vi till att börja med behöver ta oss förbi. 

32-åringen hymlar inte om att alla förluster tagit hårt. Inte minst de senaste mot Örebro och Oskarshamn.

– Man blir så besviken på alla enkla misstag. Det känns som det saknas trygghet, för vi blir så påverkade av misstag, motgångar och mål. I stället för att göra det vi ska är det som att vi har sjunkit ihop.

– Jag tycker att vi kämpar och krigar, men du måste ha med dig ett tänk och en smartness också och den balansen har vi inte hittat. Det kan bli så när du börjar tänka för mycket. Det gäller att du gör det du lärt dig sedan du var liten och som sitter i ryggmärgen. Den spelare du är måste du gå ut och vara, säger Jonas Holös.

Han tittar sig omkring där lagkompisarna en efter en går förbi på vägen från isen till omklädningsrummet.

Funderar en stund innan han säger:

– När du inte vinner matcher är det lätt hänt att självförtroendet rasar, att osäkerheten sprider sig och att tankarna börjar komma. Vad gör jag för fel? Vi måste jobba med det vi pratat om och se till att alla gör det i 65 minuter om så krävs. Då ger vi oss också en möjlighet att vinna. 

– Det är lätt att säga, men svårare att göra. Man kan säga så många fina ord, men i slutändan ska det göras också.

Lycksell osäker på spel

LHCFärjestad

SHL, Saab arena, torsdag 19.00 (C more)

Läget i laget: Sebastian Karlsson tillbaka. Mattias Bäckman, Anton Björkman, Joe Whitney och Filip Karlsson skadade. Olle Lycksell sjuk och osäker. Nya kedjor på träningen: Broc Little med Jaakko Rissanen och Andrew Gordon, Henrik Törnqvist med Patrik Lundh och Adam Helewka. 

Notera: Färjestad är målglatt värre med 52 mål.

Övriga matcher: Malmö-Oskarshamn, Leksand-Örebro, Brynäs-Rögle, Djurgården-Frölunda, HV-Växjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!