Förre LHC-aren sänkte gamla laget

3–1 blev 3–4 – och åtta raka LHC-segrar i Saab arena blev inte nio.

30 oktober 2018 18:21

Två mål av Mattias Bäckman betydde två måls ledning för Linköping HC tidigt i tredje perioden i toppmötet med Djurgården. Men vändningen kom och i straffläggningen kom avgörandet sedan LHC-bekantingen Jakob Lilja varit den enda som gjort mål.

Ett tungt tapp, tredje raka förlusten och tappad serieledning för LHC.

Det var första höstmatchen sedan 2013 med en publiksiffra på över 8 000 åskådare. 8 300 är numera lika med fullsatt i Saab arena och enligt uppgift tvingades uppemot 500 besvikna besökare vända i entrén sedan biljetterna tagit slut.

Det var jämnt och bra fart, men inte så värst mycket öppna chanser i första perioden. I stället spräcktes nollan tidigt i den andra när Emil Walli-Walterholm styrde in 0-1 framför mål. Djurgården var i överläge och på väg att skaffa sig ett tydligare övertag.

Jacob Josefsson gavs chansen att öka ledningen, men Jacob Johansson räddade straffen och det var början till en hemmavändning i perioden. Mattias Bäckman, som gjorde comeback efter skada, var på isen i samband med baklängesmålet, men fick snabb revansch när han satte 1-1 och därmed spräckte sin egen nolla för säsongen.

LHC ökade tempot och trycket, fick till flera längre anfall och tog över efter det. 2-1 kom också när Derek Roy och Joe Whitney spelade fram Johan Södergran som skickade in pucken bakom Adam Reideborn.

LHC vaknade till, publiken vaknade till och intensiteten och känslorna tilltog.

Så fortsatte det i tredje perioden där LHC fick en drömstart när Mattias Bäckman blev tvåmålsskytt när ett löst skott hittade in förbi en skymd Reideborn. LHC-bekantingen Niclas Bergfors reducerade strax senare i numerärt överläge och nästan per omgående gavs Djurgården i ytterligare fyra minuters power play.

Hemmalaget höll undan då, men kvitteringen kom ändå när nyligen landslagsuttagne Jakob Lilja, som sagt med förflutet i LHC även han, dunkade in 3-3 med fyra minuter kvar. Mer än så blev det inte under ordinarie tid och förlängning.

Forwardsstjärnan Broc Little är fortfarande en bra bit från spel efter sin fotskada.

– Jag hoppas att jag kan vara med någon gång i november. Men det är svårt att säga exakt när. Som det är nu tar vi det från vecka till vecka, säger Little.

Han spelade inte mot Djurgården och missar även veckans resterande matcher. Förhoppningen är att skyttekungen ska göra comeback direkt efter landslagsuppehållet, men det är osäkert.

– Jag kände direkt när det hände att det inte var något bra. Jag vred till foten rejält, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten