"Får inte alltid som man vill"

LHC:s general manager Niklas Persson hade en förhoppning om att centern Patrik Zackrisson skulle vända tillbaka till Linköping. Men han valde Leksand och centerjakten fortsätter. "Ni får väl fråga honom varför han gjorde det", säger han.

10 juli 2019 20:30

LÄS MER: Så spelar LHC på försäsongen

LÄS MER: LHC-ikonen: "Har många år kvar"

Jakten på en toppcenter fortsätter för LHC och trots att Niklas Persson har "semester" följer han utvecklingen på transfermarknaden. Han är klar med allt pappersarbete och registreringen av de nya spelarna som är klara – men den sista centern är inte på plats.

– Det är bara den sista pusselbiten som vi jobbar på som tar lite tid, säger Persson.

Vad är det som tar tid då?

– Ja, att hitta rätt spelare. Det är inte svårare än så. Det finns spelare på marknaden men de som vi har varit intresserade av har inte. . . Det är ingen hemlighet att jag gärna hade sett Patrik Zackrisson spela i LHC. Sedan valde han Leksand och ni får väl fråga honom varför han gjorde det. Men det är sånt som händer och så det är i den här branschen. Man får inte alltid som man vill. De andra som vi pratar och har pratat med har vi inte hittat rätt med helt enkelt. Det får ta den tid det tar.

Så man kan säga att Zackrisson var ett bakslag?

– Nej, så ska jag väl inte säga. Jag kan inte säga att jag räknade med honom någon gång. Därför är det väl inte ett bakslag på så sätt. Men samtidigt är det inget snack om att vi pratade med honom och hade gärna sett att han spelade i LHC. Men nu blev det som det blev.

Marknaden är i rörelse och en spelare som redan hade ett kontrakt, men som ändå tog steget till LHC, är den finske centern Jaakko Rissanen. Men att LHC ska göra ytterligare ett liknande fynd är inte troligt.

– De spelarna som är i Rissanens fall, som har en out på kontraktet, är egentligen inte jättemånga. Det finns några som vill ur kontrakt, absolut, men för de flesta som har outs är datumen förbi. Det som händer just nu handlar mest om spelare som går och väntar på NHL och de har också mer än ett lag att ta ställning till här i Europa. Det är klart att det blir en budgivning då och ibland blir det också ett nej för att det slutar med att de blir kvar i USA. Det har varit ett par som till slut har valt att stanna där borta. Men det finns fortfarande bra spelare som inte har skrivit på för något lag än.

I början på maj var LHC-staben på en scoutingresa i USA. Om någon av spelarna som de kollade på då är aktuell är dock oklart.

– Den resan har givit massor. Dels såg vi spelare som vi inte hade räknat med men som för framtiden kan bli jäkligt intressanta för LHC. Det ger väldigt mycket att scouta dem på plats. Samtidigt tittade vi på spelare som vi var nöjda med på video, men inte fick samma svar om live, säger Persson och fortsätter:

– Sedan handlade resan om mer än så. Det var mycket planeringsmöten med prat om hur vi vill göra den närmsta tiden och de närmsta tre åren. Sedan blev det ett bakslag när vi kom hem och Östman ville lämna. Då är det klart att det hade varit optimalt att haft med Danne (Daniel Eriksson, ny assisterande tränare) på den resan. Men samtidigt blev mycket gjort och de stora ramarna blev satta. Sedan får Daniel komma in med de idéerna han har nu, säger Persson.

Hur ser det ut i de andra ligorna? Är det någon konkurrens på marknaden från KHL, Schweiz eller Tyskland?

– Jag kan inte säga att jag har haft konkurrens från någon annan liga direkt. Det är egentligen bara någon spelare som vi har varit intresserade av som har valt att skriva på i Schweiz och kanske någon mer som vi anmält intresse på som valde KHL. Men hittills är det oftast att spelarna är ganska klara med vad de vill. NHL är ju NHL och det är allas dröm att komma dit. Har man den drömmen försöker man nå den så länge man kan och har lust. Sen finns det folk som väljer bort det ganska snabbt. Men vill man till KHL eller Schweiz behöver det inte bara handla om pengarna utan det kan även vara äventyret, att få utvecklas som människa och som spelare. Oftast när man pratar med spelarna eller deras agenter är de ganska tydliga med vad de vill i första hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi