LÄS MER: Little tillbaka – som målskytt

LÄS MER: Bergsten och Candevi om LHC-hösten

Hemmavinst mot serieledande Färjestad (5–4) inför ett fullsatt Saab arena var ett riktigt skönt fredagsbesked för Linköping HC i SHL-hockeyn.

Men här kommer ett annat och betydligt tristare.

Allt talar för att veteranen, assisterande lagkaptenen och fansfavoriten Sebastian Karlsson måste opereras för sin axelskada. Det betyder en längre rehabilitering – och att det skulle vara slutspelat för vintern och våren redan nu.

Det bekräftar han själv.

– Jag ska till ytterligare en specialist för att göra en sista koll, men med största säkerhet är det slutspelat för säsongen. Jag räknar med det. Tyvärr, säger Karlsson.

32-åringen gör sin tionde säsong i LHC-tröjan, men har haft en hockeyhöst att glömma. Han missade SHL-starten på grund av en axelskada som höll honom borta från spel under en längre tid, var efter det petad under en kortare period – och för några veckor sedan drabbades han igen i bortamötet med Brynäs.

– Det gjorde ont, men jag trodde inte att det skulle vara så illa, säger han.

Men nu har det visat sig att axeln är så illa tilltyglad och har fått så många smällar att det, om inget oförutsett inträffar, blir operation för att en gång för alla komma till rätta med problemen.

– Jag kan inte hålla på att vila fem–sex veckor, komma tillbaka, få en ny smäll och så tvingas till lika långt uppehåll igen. Det är inte rättvist mot någon. Varken mot mig själv eller mot någon annan i laget. Då är det bättre att göra något åt det, säger Sebastian Karlsson.

LHC har som bekant varit minst sagt skadedrabbat under säsongen, men nu är Broc Little och James Wright tillbaka. Utöver Karlsson finns fortfarande Almen Bibic och Mattias Bäckman på frånvarolistan och dessutom missar Adam Ginning och Johan Södergran ytterligare några matcher innan de är tillbaka från junior-VM.

För Sebastian Karlsson – som på 15 matcher svarat för en poäng – har det varit en riktig tuff och olycklig säsong.

– Det är som det är. Klart att det är trist, men samtidigt har jag ändå klarat mig ganska bra trots en del smällar genom karriären, säger han.

Även utan Karlsson har LHC-tränaren Tommy Jonsson, med alla friska i övrigt, 14 seniorforwards att tillgå och dessutom har junioren Nikola Pasic gjort en del starka inhopp under hösten.