Avslöjar: Hon är klar för spel i LHC

Här är LHC-damernas senaste värvning. Enligt vad Sporten erfar är finska landslagsforwarden Saana Valkama, 24, klar för klubben.

6 juni 2019 15:00

Många tunga namn, med utländska trion Lara Stalder, Sidney Morin och Kennedy Marchment i spetsen, har lämnat Linköping HC efter den bittra SM-finalförlusten mot Luleå i våras. Men det har förstås också kommit in spelare – och den senaste i raden är Saana Valkama.

General managern Josef Nilsson har inga kommentarer, men Sporten kan avslöja att övergången är klar och att 24-åringen kommer att presenteras som LHC-spelare inom kort.

Valkama kommer närmast från fyra år på University of Vermont i amerikanska collegeligan och får räknas som en vass SDHL-värvning. En rutinerad tvåvägsforward som också kommer att bidra med en hel del rutin. Totalt har hon gjort 84 landskamper för Finland och flera VM-turneringar. Hon var dock inte med i truppen vid senaste mästerskapet.

LHC har tidigare värvat Isabell Palm och Wilma Tanskanen för att ta ledande anfallsroller. Noterbart också att jättetalangen Linnea Johansson är på väg tillbaka efter sin långvariga huvudskada. Från finallaget lämnar utöver ovannämnda Stalder (Brynäs), Morin och Marchment (båda HV) även Emma Murén (Brynäs), Nicoline Jensen (Luleå), Amalie Andersen (USA), Josephine Asperup (Djurgården) och Denise Altmann (slutar).

Josef Nilsson vill som sagt inte alls kommentera Saana Valkama, men säger om läget i övrigt:

– Det kommer att bli bra och jag kan bekräfta att vi har spelare på väg in i truppen. Vi avvaktar också lite vad som händer med ligorna (kanadensiska CWHL har gått i konkurs och ska läggas ned) i Nordamerika. Där kan finnas öppningar för spelare.

Susanna Tapani, som kom in och gjorde succé i slutspelet?

– Vi för en dialog, men hon har sitt liv i Finland där hon också satsar på ringette. Vi får se om vi kan få till något där, säger Nilsson.

Kanske till slutspelet igen?

– Ja, det vore inte fel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten