Stabilt, nu längtar vi till lottningen

Kharkiv hade intresset och inramningen. Men det var Linköpings FC som kunde lira boll. Nu längtar vi till lottningen inför nästa omgång, skriver Jens Bollius.

26 september 2018 19:57

Champions league, Europamästerskapen för klubblag, är en tävling för en hel kontinent. Klart att det blir lite udda möten då tidigt i turneringen. En idrottstävling där det i en tidig omgång mer handlar om internationellt utbyte och möte mellan olika kulturer än riktigt tuff och spännande sportdramatik.

Linköping mot Kharkiv, Sveriges mästare mot Ukrainas mästare, har känts som ett sånt vänskapsmöte över gränserna där lagens växling av vimplar vid slantsinglingen varit mer spännande än det som sedan skett i matchen.

Visst, Kharkiv hade en del att säga till om i första halvlek hemma på Metalist stadium, men sedan avgjorde LFC i andra halvleken med alla snygga mål på naturgräsmattan där nere och när ett par snabba mål gjorts i returen på Linköping arenas konstgräs hade spänningen blåst all världens väg. Då var det mest intressanta att sitta och titta på de andra matcherna och spekulera i vilket lag LFC kan få möta i nästa omgång.

Det lär bli häftigt i den åttondelsfinalen där LFC som lägre seedat lag får börja hemma 17-18 oktober och sedan avsluta borta i månadsskiftet två veckor senare. Det kan bli berömdheter som kommer till Linköping. Storlag som Wolfsburg, Manchester City, Lyon, PSG, Chelsea eller Bayern München kan bli aktuella. Det hela lottas på måndag. Visst vore det coolt att se ett topplag, men jag hoppas ändå att det blir en så lätt lottning som möjligt, så att CL-äventyret kan gå vidare till en kvartsfinal 2019.

För uppstickarlaget Zhilstroy, Kharkiv kallat bara internationellt, slutar Europaresan redan här i september. Ukrainskorna var spelmässigt och styrkemässigt inte i närheten av LFC. Men man måste ändå ge Kharkiv inramningen. När det gäller arena, publik, intresse och pressuppbåd var det inte Linköping som var bäst.

Men det är på planen det avgörs.

+++

Om onsdagens match då? Ja, LFC hade 2–0 efter dryga tio minuter efter mål av Lisa Lantz och Filippa Angeldahl på hörnor, först nick och sedan volleyskott, och efter det behövde inte Linköpingslaget förta sig.

Det var kassaskåpssäkert tidigt.

Ingen föll ur ramen i LFC, men ingen behövde heller briljera. De som kom in i startelvan, som målvakten Matilda Haglund, backen Elin Landström och ytterspringaren Alva Selerud, skötte sig alla med den äran.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa