Linköping FC ligger nu på en sjunde plats i tabellen och kampen om andraplatsen är nästan körd. Med det sagt är alltså spel i Champions League nästa säsong kört och kravet om att LFC måste ha en ungdomsverksamhet är därmed inte lika kritiskt. Och även om chansen till internationellt spel hade funnits kan jag inte undgå att bli chockad över hur oprofessionellt klubben har handskas med allt från nedläggning av F19-laget till att nu bara några månader senare vilja starta upp ett nytt. 

Visst, jag förstod argumentet som lades fram när laget lades ner när tränaren blev sjuk. Men jag förstår inte varför man inte ser till att göra en genomarbetat och  genomtänkt uppstart på nytt innan man riskerar att gör om samma misstag igen. 

Det är dags att börja tänka långsiktigt och se till att det finns en ordentlig grund att stå på. Den har inte funnits i Linköping på väldigt länge. Unga talanger med potential har det funnits tidigare i närområdet och gör nu med, men de har aldrig fått de rätta förutsättningarna här för att kunna ta stegen som de behöver ta i sin egen takt. 

Artikelbild

Så. Det jag kräver av LFC nu är att: 

1. Bjuda in alla klubbar med flick- och damverksamheter till ett stormöte för att bolla och diskutera idéer för hur framtida samarbeten kan se ut. 

2. Hitta en tränare som man anställer på ett långtidskontrakt. Se till att det är en riktigt kunnig tränare som brinner för damfotbollens utveckling. Den här personen ska kunna projektleda och utveckla verksamheten i kombination med sin tränarroll. 

3. Försök få till ett ordentligt samarbete med de fotbollsgymnasium som redan finns i Linköping i dialog med fotbollsförbunden. 

4. Skapa en ordentlig plan med vilka steg som ska tas och hur det ska gå tillväga. Gör även riskanalyser och kolla över hur det som gick fel sist inte ska kunna gå fel igen. 

5. Stressa inte fram någonting av det här. Den personen som passar för uppdraget kanske inte är ledig nu. En ordentlig plan tar tid att göra och det kan inte hastas fram på bara några månader. Dessutom tar det även tid att bygga upp ett nytt förtroende efter hur nedläggningen gick till senast. Klubben måste bevisa att den är seriös innan unga spelare kommer vilja riskera sina karriärer här igen. 

Snälla LFC, var professionella den här gången.