LFC-målvaktens osannolika resa

Två mål fick hon släppa in i sagodebuten, 17-åriga målvakten Julia Nyström. LFC-junioren kunde inte göra mycket åt målen.

17 oktober 2018 22:15

– Synd. På andra målet styrs bollen in. Jag kunde inget göra, sade Julia efter 0–2 i första CL-åttondelen mot Paris.

Efter två allsvenska matcher, mot Piteå och Eskilstuna, stod det i måndags klart att Julia Nyström, som flyttade till Linköping så sent som i januari för att gå på gymnasiet och för att spela i tvåan med Malmslätt, skulle få spela i Champions league.

Det är en spektakulär utveckling på en tonårings fotboll, ett oväntat kapitel. Nästan osannolikt, men så kan det gå när skador, landslagsuppdrag och graviditeter på andra målvakter inträffar samtidigt.

– Det har varit upp och ned med nervositeten. Men det har fungerat bra, jag kunde hitta fokus, säger hon om veckan.

På plats bland de 1 639 i publiken fanns både vänner och familj från Vetlanda.

– Jättekul att få den här chansen. Ett kvitto på att man kämpat hårt, säger Julia som hoppas få åka med till Paris till returen om två veckor, även om förstamålvakten Stephanie Labbé lär vara tillbaka efter sitt landslagsuppdrag med Kanada.

– Jag tycker vi förtjänar mer. Jag tror vi kan vända, två mål är inget som är omöjligt, säger Julia Nyström.

På plats på läktaren var svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Han ville hålla sina spelaromdömen för sig själv, men sade så här om LFC:s insats:

– Jag tycker LFC började bra, men hade lite svårt att spela sig ur situationer. LFC hade svårt att etablera ett eget spel på motståndarens planhalva. Jag hade gärna sett ett bättre resultat, för nu blir det svårt i returen, sade Gerhardsson.

Efter en smäll mot huvudet utgick LFC:s ytterback Anna Oscarsson i paus. Hon kände sig yr och ville inte riskera något. Om det rör sig om en hjärnskakning får visa sig timmarna efter match eller dagen efter.

– Vi avvaktar och ser, säger tränaren Olof Unogård om skadan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa