Inte bara fotboll som är viktig för Ekroth

Efter att Petronella Ekroth spelat fotboll på svensk mark med flera säsonger i damallsvenskan gick flyttlasset till Turin för spel i Juventus. Här är förutsättningarna bättre än vad hon någonsin kunnat drömma om – men det finns också en mörk baksida.

16 juli 2019 07:00

– Jag har fått vara med om häftiga grejer här, men det har också varit det tuffaste året i min karriär. Det handlar om just det här med att spela utomlands och att bo utomlands. Det är en helt annan mentalitet och kultur med hur man ser på ledarskap. Det är väldigt hierarkiskt på det sättet, säger Petronella Ekroth som tidigare i somras blev klar för en återkomst i Djurgården.

Fotbollsresan har varit lång för Ekroth. När hon gick det sista året på gymnasiet blev hon värvad från Öster till Linköping FC. Där spelade hon i två säsonger innan resan fortsatt i klubbar som Tyresö, AIK, Jitex, Hammarby och Djurgården. Inför säsongen – som precis avslutats – fick hon möjligheten att flytta utomlands och spela för storklubben Juventus i Italien. En chans hon också tog. Därmed har hon varit med om resan som damfotbollen gjort i Sverige men kan också jämföra den med förutsättningarna hos storklubben i Italien.

– I Linköping var förutsättningarna jättebra och i Hammarby och Djurgården var de kanske inte det bästa, men där trivdes jag så himla bra i stan istället. Då vägde det upp på något sätt. Jag hade ett liv utanför fotbollen som bidrog mycket. Att sedan få komma hit till Juventus är något helt annat. Det är något jag aldrig ens kunde drömt om med de förutsättningarna som finns här. Det är häftigt att ha fått uppleva det i sin karriär, säger Ekroth.

Året som Ekroth varit med om har toppat allt karriärsmässigt. Juventus blev cupvinnare, ligavinnare och dessutom har hon personligen varit en tongivande och drivande spelare för laget. I Champions League gick det dock inte lika bra när de åkte ut mot Bröndby i sextondelsfinalen.

– Med de förutsättningarna som finns här har klubben möjlighet att konkurrera i Champions League i framtiden. Jag tror inte man kan hitta de förutsättningarna som finns här någon annan stans. Det är väldigt unikt. Men när det gäller kultur och mentalitet behöver saker och ting utvecklas för att de ska kunna ta nästa steg, säger Ekroth.

Trots att mentaliteten i Italien är en annan har damerna i Juventus en trogen supporterskara. De som hittar till damfotbollen kommer ofta tillbaka och trots att herrarna har det stora strålkastarljuset mot sig glöms inte damerna bort.

– Det känns som att vi lyfts väldigt mycket trots att det såklart är mest fokus på herrarna. Från supporterhåll har jag aldrig upplevt det stödet som jag haft här. Man får väldigt mycket positiv respons. Jag hade inte riktigt insett hur stor Juventus är som klubb innan jag flyttade hit. Det är både positivt och negativt, men jag försöker se det som positivt då jag är här för att spela fotboll och göra ett jobb. Sedan har jag ingen aning om vad som skrivs i tidningarna, men min uppfattning är att det är mycket positivt omkring damlaget.

Du som kan jämföra Italien och Sverige. Vad tror du krävs för att damfotbollen i Sverige ska ta nästa steg?

– Jag tror det handlar om att våga satsa. Känslan är att damlagen i de större klubbarna ses som en börda. Det gäller att vända på det och se det som en jättefördel och jobba med herr- och damlagen ihop. Den klubben som tar det initiativet tror jag kan gå långt. Det pratas mycket om att man ska satsa på sina damlag men man gör det inte till hundra procent. Det låter bättre än vad det är, säger Ekroth.

Hon tar en kort paus innan hon fortsätter med sitt resonemang.

–  Det är det som varit så häftigt att få uppleva här där vi har allt från rehabilitering, fystränare, massörer, doktorer... alltså allt sånt som ger oss möjlighet att prestera på toppnivå. Intresset finns ju i Sverige men de som sitter högre upp behöver visa mer. När de säger någonting och sedan gör någonting annat tappar man respekten. Det känns som det är ett evigt kämpande där man får lite hopp och så blir man besviken igen. Det är mycket två steg fram och ett steg bak hela tiden. Damallsvenskan var en sådan liga dit spelare kom för att få spela. Nu tyvärr åker många där ifrån istället, vilket är väldigt tråkigt. Jag tycker ändå att det är en bra fotboll och att man borde ta vara på det lite mer.

Agenter blir allt vanligare för damspelare och även Petronella har en rådgivare som hjälpt henne. Det var dock så sent som när hon skrev på för Djurgården, innan hon hamnade i Juventus, som agenturen "CMG" kom in i bilden.

– Min agent kan italienska vilket har underlättat. De har varit skönt att känna det stödet när man själv inte förstår vad som händer, säger Ekroth.

Fotbollsspelarna bygger också mer och mer upp sina egna varumärken och gör samarbeten med företag på sina kanaler på sociala medier. Ekroth är en av dem som är stor på instagram där hon bland annat visar upp sitt intresse för mode i kombination med fotbollen.

– Det är inget jag tänkt på utan jag försöker bara vara mig själv och vara en inspiration för yngre tjejer och fotbollsspelare. Kan jag bidra med någonting är jag glad för det. Men jag har ingen direkt plan utan jag gör bara lite vad jag känner för. Det ploppar ut lite samarbeten då och då vilket bara är kul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi Fotnot: Texterna är möjliggjorda genom Lars-Gunnar Björklunds stipendium, ett samarbete med Svenska spel och Svenska sportjournalistförbundet.