Hennes barndom blir barnbok

Charlotte Rohlins unga fotbollsliv blir barnbok.– Sådana böcker hade man själv velat läsa när man var ung, säger LFC-stjärnan.

29 maj 2014 16:23

”Hallå! Har vi någon luftmadrass? Pappa, var är du?!”

Charlotte rusar in genom ytterdörren. Hon kastar väskan med träningskläderna på hallgolvet och sparkar av sig skorna.

Hon skydar in i köket. Men där är ingen.

”Hallå!” ropar Charlotte. ”Var är alla?!”

Så börjar första kapitlet i ”Sätt straffen, Charlotte!”.

En bok för barn mellan nio och tolv år.

Om fotboll.

Matcher. Läger. Träningar. Drömmar. Minnen.

Charlotte Rohlin säger:

– Jättekul att få vara med och bidra till att dagens barn får läsa en bok som man inte själv fick göra. Det finns många böcker om tjejer och hästar eller om killar och fotboll. Men nästan inga om tjejer och fotboll.

Inte förrän nu.

Skadad

Linköpingstjejen, som just nu går skadad och för andra gången under en frustrerande vår tvingas rehabilitera ett skadat lår, slog igenom sent, men har under de senaste åren växt ut till en av svensk damfotbolls bästa mittbackar genom tiderna.

Nu är hon vid sidan av det egna spelandet mitt uppe i det spännande projektet.

Förlaget Olika, med säte i Linköping, kom med idén att skriva en bok om fotboll för unga tjejer. Efter en koll med LFC fick Rohlin frågan om hon var intresserad av att låna ut sin story.

Det var hon.

Förstås.

– Jag nappade direkt Det har varit och känns jättekul. Det är redan klart att det blir en fortsättning med fler kapitelböcker, säger hon.

Intresse

För välkända sportjournalisten Jennifer Wegerup, som till vardags arbetar på Aftonbladet, har landslagsbacken berättat om minnen och upplevelser från ungdomsåren i Kenty (som heter något annat i boken). Enligt planerna lanseras första boken i början av augusti, med fokus i första hand på Linköping och dess omnejd.

– Sen är det klart att vi vill komma vidare och att det även ska finnas intresse i övriga Sverige, säger Charlotte Rohlin.

Vad handlar den om?

– Jag vill inte säga för mycket, men första boken handlar om en speciell händelse. Det mesta är klart. Det är bara de sista illustrationerna som återstår. Vissa saker är sanna, vissa saker är påhittade. Men jag hoppas att många kommer att känna igen sig.

Vad läste du själv för böcker i den åldern?

– Jag var nog inte så mycket för ”tjejiga” grejer som många andra. Det var mycket idrott redan då. Sen när man blev lite äldre läste väl jag också gärna om förälskelser och sånt. Haha.

Marie Tomicic på förlaget Olika tror och hoppas mycket på satsningen.

Hon säger:

– Förhoppningsvis blir det en karaktär som idrottstjejer och fotbollstjejer kan identifiera sig med. Att många som läst böckerna ska säga att ”jag vill bli som Charlotte”.

Humöret uppe

Vad gäller lårskadan ska LFC-kaptenen, som också bröt ett ben i lillfingret när hon i vrede boxade till med handen i avbytarbåset, i dag träffa en specialist i Stockholm för att komma till rätta med lårproblemen.

– Jättetrist att det skulle bli så här. Det känns i alla fall inte lika illa som sist. Jag är fortfarande ledsen och besviken, men det hjälper ju inte att deppa ihop. Jag försöker hålla humöret uppe, säger Charlotte Rohlin.

Barnboken hjälper till med det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten