Här kommer mer guld till LFC:s tjejer

Linköpings FC har medvind just nu. Klubben ångar på riktigt hyggligt i damallsvenskan och häromdagen blev fem av klubbens spelare uttagna till sommaren VM-fest i Frankrike. Och här kommer mer guld.

17 maj 2019 10:27

LÄS MER: Skön känsla: "Något i luften"

LÄS MER: Bergstens krönika

Bostadsutvecklaren Obos, som sponsrar allsvenskan, skjuter till 1,3 miljoner kronor till de svenska och norska klubbar som bidrar med spelare till landslagen.

För LFC:s del innebär detta 375 000 friska kronor rakt in i klubbkassan.

– Vi vill bidra till en jämställd fotboll genom att erbjuda en rimlig mästerskapsbonus även för damklubbarna. Idrottssponsringen är en del i vår ambition att hela Sverige ska leva – människor ska kunna bo och jobba där de vill och ägna sig åt idrott på lika villkor, säger Obos koncernchef Daniel KjørbergSiraj i ett pressmeddelande.

Under sommarens VM i Frankrike kommer Fifa, det internationella förbundet, för första gången betala ut ersättning till de klubbar som lånar ut sina spelare till landslagen. Totalt finns 77,3 miljoner i potten för sådana ersättningar, vilket är 30 gånger mindre än motsvarande summa för herrlagen.

Fifa betalar 4 320 kronor per spelare och dag med start VM-uppladdningen den 24 maj. Hälften av den ersättningen ska dock betalas till de klubbar som spelaren representerade mellan 12-22 år.

Här finns med andra ord mer pengar för LFC att hämta.

Våren 2018 blev Obos officiell samarbetspartner till damallsvenskan. Satsningen innebar ett namnbyte till Obosdamallsvenskan samt stöd på 40 miljoner kronor under en femårsperiod, varav 10 miljoner är öronmärkta för samhällsprojekt.

– Självklart ska inte kön spela någon roll för klubbarnas möjligheter att utbilda spelare. Obos satsningar visar hur privata sponsorer kan ta ansvar för likabehandling och gå före med att göra idrotten mer jämställd, säger Annika Grälls, ordförande för intresseorganisationen Elitfotboll Dam.

LFC är tillsammans med Göteborg/Kopparberg den förening som bidrar med flest spelare till landslagen och man får alltså 375 000 kronor var.

FC Rosengård får 300 000 kronor för sin kvartett, medan Djurgården, Växjö och Piteå - som har varsin spelare med till VM - får 75 000 kronor.

LFC-spelarna som är uttagna i svenska landslaget är kvintetten Nilla Fischer, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Lina Hurtig.

- Alla pengar in är viktiga pengar in. Det är ju tufft med budgeten och nu är vi också under ett kontrollår, så vi är tacksamma för varenda krona vi får, men sedan kan man ju tycka att 75 000 per spelare är lite med tanke på det herrarna får med 75 000 per dag (av Fifa). Det är däremot såklart välkommet, säger Linköpings klubbdirektör Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt till Fotbollskanalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson