Förra LFC-mittfältaren – inför heta mötet

Irma Helin, 24, spelade i Linköping FC säsongen 2017, men vände sedan hem till Stockholm och Djurgården. Nu väntar säsongens första hemmamatch för henne – där den tidigare klubben står som motstånd. "Det är speciellt att spela mot ett lag man varit i. Men när man går ut på planen är det som vilken annan match som helst", säger hon.

21 april 2019 13:41

LÄS MER: Larsson har siktet inställt på VM

Förra säsongen hamnade DIF åtta i damallsvenskan men har förstärkt truppen med några välkända namn. Bland annat anslöt landslagsanfallaren Olivia Schough från Kopparbergs/Göteborgs och mittfältaren Hanna Folkesson tillkom från FC Rosengård. Dock har inte Djurgården gått ut varken medialt eller internt med någon satsning att bli ett topplag.

– Det är klart att vi vill komma högre upp än förra säsongen, men vi tar dagen för vad den är och kollar mer kortsiktigt. Vi har inte satt några mål över exakt var vi ska komma, säger Djurgårdens mittfältare Irma Helin som var med och vann SM-guld med LFC under sin säsong i Linköping.

Laget förlorade premiären mot de regerande mästarna Piteå – 0–1 – och får ett nytt tufft motstånd på direkten. Linköping FC står nämligen som första motståndare på hemmaplan – laget hon tillhörde under sin skadedrabbade säsong 2017.

–  I dag har LFC ett fantastiskt bra lag med tre av Sveriges bästa forwards i Mimmi Larsson, Stina Blackstenius och Lina Hurtig. Sedan kommer också Kosovare Asllani där bakom. Det är ett fantastiskt fotbollslag, säger Helin och fortsätter:

– Som alla andra lag har de styrkor och svagheter. Vi har sett massor video för att ta fram vad vi kan utnyttja och vad vi behöver vara vaksamma för. Linköping är ett bra lag, men som hos alla andra klubbar finns det alltid någonstans där man kan attackera.

Mot ett så offensivt starkt lag – tänker man att man ska parkera bussen och hålla tätt eller utnyttja den lite svagare defensiven?

– Ja du. Vi har tänkt och gjort upp en tydlig matchplan. Ni får helt enkelt se på måndag hur vi har tänkt kring det, säger Helin hemlighetsfullt.

Djurgården då, vad står ni för i år?

– Vi har en bättre trupp än förra året. Det är lite mer spets och rutin i Olivia Schough och Hanna Folkesson. Sedan har vi Malin Diaz som är tillbaka från skada som är en väldigt bra fotbollsspelare. Vi spelade bra i andra halvlek mot Piteå och visar att vi kan spela en bra fotboll. Men vi är inga superjättar på planen utan vi vill hålla bollen på marken då vi har mycket bollskickliga spelare generellt. Vi kanske inte har den farten som LFC har men är lika bekväma med bollen.

Ditt egna spel då. Hur känner du över det?

– Det har känts bra på försäsongen och det kändes bra mot Piteå. Jag känner att jag växte förra året genom att vara skadefri och efter att ha fått spela från start. Jag känner mig pigg och glad. Det är väldigt roligt att spela fotboll just nu, säger hon glatt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi